Atunci cand nu am planuit o sarcina si nu monitorizam minutios temperatura bazala si facem saptamanal teste de sarcina nu ne gandim ca un copil si-ar fi putut incepe dezvoltarea in burtica noastra. De cele mai multe ori femeile isi pun intrebarea daca nu cumva sunt insarcinate atunci cand observa ca le-a intarziat menstruatia, caci in rest simptomatologia de sarcina in primele 1-2 luni este atat de nesemnificativa incat poate fi ignorata sau alocata altr patologii, mai putin sarcinii.
Se intampla insa ca menstruatia sa vina si peste sarcina si femeia respectiva sa se gandeasca tarziu la faptul ca ar putea fi insarcinata, atunci cand menstruatia probabil iceteaza sa mai vina peste dezvoltarea copilului sau daca observa modificari ale menstrei. De aceea trebuie sa vorbim despre acele “menstruatii” care vin peste sarcina, cum sunt ele manifestate, ce au diferit si care ar putea fi cauzele care duc la acest fenomen.Ritmul hormonal nu s-a modificat suficient
Uneori, in spcial in cazul primelor sarcini, organismul “nu uita” ca are menstruatie si aceasta se intampla cand sarcina este pana intr-o luna. Astfel apar sangerari care insa nu sunt deloc abundente, au culoare mai inchisa si dureaza mai putin, in jur de doua zile. Durerile sunt mai putin intense si aproape ca nu simtiti manifestarile menstruale, insa simtiti modificari nervoase, irascibiliatte, insomnie sau, din contra, somnolenta, scaderea capacitatii de atentie, senzatie de epuizare, foame etc., mai exact alte manifestari decat cele pe care le aveati in mod normal la menstruatie.
Implantarea oului in uter
Atunci cand se produce nidatia, adica implantarea oului care a fost fecundat si a coborat pe trompa respectiva de partea ovarului care a ovulat la nivelul membranei uterine se poate produce o mica leziune care sa sangereze. Pentru ca mucoasa uterina este foarte vascularizata si pregatita astfel pentru a intretine oul, sangerarea este totusi putin abundenta si suficienta incat sa fie sesizata ca o pata de sange pe slip.
Sangerarea datorata placentei
Odata cu implantarea fatului in uter incepe si formarea placentei care, uneori, se poate forma in exces. Placenta este caea membrana pe care organismul mamei o formeaza in jurul sacului embrionar prin intermediul careia ii ofera fatului oxigen si substante nutritive. Placenta este foarte bine vascularizata astfel ca, atunci cand a fost formata in exces, organismul doreste sa o elimine si local se produce necroza tesutului placentar in exces si desprinderea lui de peretele uterin pentru a putea fi eliminat. Aceasta desprindere de peretele uterin este cea care produce hemoragia, aceasta zona de jonctiune fiind foarte bine vascularizata. Asadar, femeia va avea sangerari cu flux mic timp de 1-2 zile sau chiar mai mult daca s-a format un hematom pe placenta in exces. Aceste sangerari datorate placentei pot sa apara intre luna 1 si 3. Daca sangerarea dureaza mai mult de cateva zile femeia ar trebui sa se prezinte la medic caci poate pierde sarcina, dar daca va confunda acea sangerare cu o mentra cu siguranta va astepta sa treaca. Lipsa periodicitatii ciclului menstrual poate fi sugestiva in astfel de cazuri si realizarea testelor de sarcina care ies pozitive, insa femeile care nu au de obicei un ciclu menstrual regulat probabil nu se vor gandi la aceasta posibilitate.
Chiar daca exista sangerari peste sarcina, daca acestea sunt cu flux redus si dureaza 1-2 zile nu prezinta pericol pentru dezvoltarea copilului sau sanatatea mamei.
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară
Investiție în viitor: EduAct amenajează curți de școală și grădinițe în mediul rural
Prof. Dr. Ruxandra Sinescu lansează programul RenYOU Aesthetics: consultații gratuite pentru proceduri chirurgicale non-estetice