Legatura dintre mama si copil se creaza inca de cand micutul isi incepe dezvoltarea in burtica acesteia si aceasta legatura nu este numai de natura fizica, fiind sustinuta de energia mamei si de dezvoltarea micutului din proprii sai nutrienti si din propriile sale celule, ci aceasta legatura este mult mai puternica de atat. Se pare ca intre mama si copil se naste o relatie telepatica, fiecare avand zone comune de aura energetica. Aceasta legatura este una miraculoasa, neexplicata inca stiintific, insa s-a demonstrat ca o mamica poate simti de la distante foarte mari cand copilul sau este in pericol si de asemenea un copil (in general cand sunt mici) poate simti starea de spirit a mamicii sale chiar daca aceasta o mascheaza. Si taticii pot crea o relatie speciala cu copiii lor, insa aceasta daca interactioneaza cu ei inca din burtica mamicii, le vorbesc micutilor, incerca sa ii atinga indirect cand ei se misca etc. Se considera ca micutul este capabil sa auda glasul parintilor inainte de a se naste.
Haptonomia – legatura dintre mama si copil
Haptonomia, slab cunoscuta si popularizata la noi in tara, este numita si stiinta afectivitatii. Termenul provine din limba greaca, “hatpos” inseamnand puterea de a comunica prin atingere, “eu ating, eu ma unesc cu ceva, stabilesc un contact”, iar “nomos” inseamna regula.Haptonomia reprezinta stabilirea unor contacte fizice si emotionale cu copilul (aflat in burtica mamei) de catre ambii parinti. Sunt metode speciale care se pun in practica si constau in tipuri de antingere a burticii de catre ambii parinti, comunicarea cu copilul si invatarea unor tehnici de relaxare uterina de catre mama. Ceea ce este cel mai emotionant consta in reactia bebelusului la toti acesti stimuli, el raspunzand progreziv la diferite stimulari – invata sa comunice cu paritnii sai!
Mama invata sa isi relaxeze burtica si astfel sa reduca unele dureri si totodata ii confera mai mult spati de miscare copilului. De asemenea prin anumite miscari ale mainilor pe burtica ii transmite copilului diverse mesaje, precum: “vino in partea aceasta”, mod de comunicare ce va facilita nasterea, bebelusul asezandu-se mai usor in pozitia pentru travaliu. Mama isi duce instinctual mana pe burtica si o mangaie chiar daca nu stie tehnici hatonomice, fiind manata de un instinct matern. Insa invatarea acestor tehnici de comunicare pot preveni chiar un avort spontan si totodata copilul stabileste o realtie emotionala si cu tatal care este rupt de simbioza fiziologica mama-fat.
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară