Primul trimestru de sarcina este deosebit de important in dezvoltarea copilului, in aceasta perioada orice anomalie duce la aparitia malformatiilor congenitale grave, incompatibile cu viata. De aceea viitoarea mamica trebuie atent analizata medical pentru a se asigura sanatatea acesteia si a copilului in dezvoltare, pentru a se trata eficient diferitele disfunctii si pentru a stabili o dieta precisa si personalizata pentru fiecare gravida in parte.
Analizele din primul trimestru de sarcina urmaresc totodata sa investigheze daca mama are anticorpi pentru unele infectii, daca le-a contactat candva, in trecut, pentru ca in caz contrar riscul de a le contacta in timpul sarcinii este vital pentru copil si pentru a evita aceste situatii fie este vaccinata in preconceptie (in general pentru mamicile care planuiesc sarcina), fie sunt imunizate in timpul sarcinii (pentru mamicile care nu au planuit sarcina).
Testele medicale recomandate in primul trimiestru de sarcina
Ecografia
Trecand peste testul de sarcina, cel care confirma prezenta bebelusului in burtica mamei, prima investigatie care i se face viitoarei mamici este cografia pelvina. Prin aceasta medicul evalueaza situatia organelor genitale ale mamicii, cauta o posibila infectie, analizeaza pozitia uterului si compatibilitatea acestuia cu sarcina si obtine date importante despre micutul in dezvoltare, despre pozitia lui, locul de implantare, dezvoltarea normala sau nu precum si varsta gestationala.
Hemoleucograma
Se fac deasemenea nalizele sanguine pentru a depista numarurl de globule rosii care indica o stare anemica sau nu. Deasemenea numarul globulelor albe pot arata daca exista sau nu o infectie in organismul mamei. Uneori numarul acestora pot creste usor si este firesc in sarcina, insa cresterea exagerata indica o infectie.
Glicemia
Monitorizarea glicemiei incepe inca din primul trimestru de sarcina pentru a identifica un eventual diabet instalat deja ori pentru a calcula riscul de diabet gestational al mamicii. Testele pentru glicemie se vor face periodic pe tot parcursul sarcinii.
Grup sangvin, Rh si screeningul anticorpilor anti D
Se detrmina grupa sanguina a mamei precum si Rh-ul, extrem de important pentru ca o mama cu Rh negativ nu poate sustine fara interventii medicale o sarcina in care copilul are Rh pozitiv (tatal prezinta Rh pozitiv). Riscul consta in moarte fetala datorita faptului ca anumiti anticorpi ai mamei nu recunosc ca fiind self hematiile copilului, astfel ca le ataca si le distrug, copilul suferind icter hemolitic sau boala hemolitica izoimuna. In aceste cazuri i se administreaza maicii cel putin o doza de imunoglobuline specifice impotriva antigenului anti D, protejand astfel copilul de atacul imunologic al mamei.
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară