Este o saptamana cu unele schimbari, frumoasa privind relatia mama-copil, insa in care devii mai sensibila si trebuie sa te ingrijesti mai mult. Picioarele se vor umfla tot mai des si durerile de spate pot sa apara daca nu inveti sa-ti tii coloana drapta, caci burtica devine tot mai grea, insa te vei amuza ascultand muzica odata cu bebe. De ce spun aceasta? Pentru ca numeroase studii au scos la iveala faptul ca bebelusilor din burtica le place muzica clasica si in special Vivaldi. Asculta cea mai cunoscuta melodie, “Anotimpurile” si vei sesiza probabil, cum li s-a intamplat mamicilor din timpul studiilor, ca bebe asculta atent sectiunea “adagio” si devine foarte nelinistit pe cea “allegro”. Ar fi interesant sa-ncerci si distractiv, cine stie, poate vei naste un mare muzician.
Saptamana 24: ce face bebe in burtica?
Bebe se dezvolta din ce in ce mai mult, ia in greutate, ajungand la aproximativ 550 de grame si cam 32 de centimetri.
Aceasta saptamana este una foarte importanta in dezvoltarea bebelusului. Astfel, acum incepe sa i se formeze in organism depozitele adipoase fiziologice, inclusiv grasimea subcutanata si tot acum isi incep formarea depozitele de grasime bruna. Grasimea bruna are un deosebit efect termic ce va ajuta bebelusul sa isi regleze temperatura la nastere, ca apoi aceasta grasime sa dispara definitiv pana la maturitate cand rolul ei este compensat de maturarea altor procese de termoreglare. Musculatura bebelusului este in continua dezvoltare, iar aparatul respirator ajunge sa se apropie de formele finale, dezvoltandu-se inclusiv brohiile si bronhiolele si se secreta tot acum niste lichide speciale care ii destind si relaxeaza lui bebe alveolele pulmonare incomplet dezvoltate inca, mimand procesul respiratiei. O nastere prematura in aceasta saptamana ar putea culmina cu malformatii ale copilului, insa sansa de supravietuire sub stricta supraveghere medicala este de aproximativ 85%.
Micutul prezinta in aceasta perioada o importanta dezvoltare a sistemului nervos si papilele gustative sunt deasemenea in dezvoltare. Aude destul de bine si memoria sa continua sa se dezvolte. Este posibil, desi nu pentru toti bebelusii, ca in aceasta saptamana micutul sa deschida ochisorii si chiar sa clipeasca. Formele ii sunt dezvoltate complet si arata la fel ca atunci cand se va naste, doar ca este in miniatura.
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară