In aceasta saptamana creste riscul de nastere prematura, poti simti contractii uterine, unele din acestea sunt normale, dar cele care dureaza mai mult de o ora sau au alte particularitati pot anunta o nastere prematura. Pentru a te lamuri te invitam sa citesti articolul “Semnele nasterii premature”. Aceste riscuri sunt si mai mari daca ai un col incompetent sau alte probleme. Insa bebe are majoritatea organelor destul de dezvoltate pentru a rezista unei nasteri premature, singurul mare risc fiind cel de infectie si sepsis la o nastere prematura in aceasta saptamana (evident, in conditiile in care bebe nu prezinta malformatii si este monitorizat intr-un mediu spitalicesc de specialitate).
Se recomanda sa incepi cu seriozitate exercitiile Kegel si sa efectuezi in continuare gimnastica specifica gravidelor, dar sa te opresti imediat ce obosesti sau simti o durere.
Datorita modificarilor hormonale comportamentul tau are de suferit. Nu te mira daca vei fi comparata cu o adolescenta din timpul liceului. Ca sa te amuzi mai tarziu, iti recomandam sa incepi, daca nu ai facut-o inca, sa scrii un jurnal despre cum te simti in fiecare zi sau despre zilele care ti se par cele mai interesante.
Este posibil ca medicul sa-ti ceara cateva analize prin care verifica glicemia, hemoglobina pentru a vedea daca nu esti anemica, dar si alte variabile.
Un articol de Iulia Dibu
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară