Cu fiecare saptamana care aduce mai aproape momentul nasterii mamica sufera tot mai multe modificari si gradul de anxietate, teama de nastere creste. Cele care au mai avut o sarcina stiu ca toate acestea sunt normale, insa pentru mamicile aflate la primul copilas chiar si cele mai mici modificari sau crampe le sperie. Saptamna 26 nu este usoara pentru mamica, insa exista metode ca simptomatologia acestei saptamani sa fie redusa, cum ar fi masajul pentru gravide, gimnastica speciala, purtarea unor fase elastice la incheieturi si pregatirile pentru nastere, cum ar fi cursurile pentru gravide sau masajul perineal.
Saptamana 26: Ce face bebe in burtica?
Bebe este din ce in ce mai nazdravan si cantareste acum aproximativ 720 de grame, avand o lungime de circa 33 de centimetri. Forma corpului sau este dezvoltata, aratand exact ca un nou-nascut, doar ca este mai mic. Micutul continua sa acumuleze grasime pana la nastere, inima ii pompeaza sange iar plamanii se pregatesc intens pentru ziua cand vor fi pentru prima data plini cu aer. Imagistic medicii pot observa chiar modificarile plamanilor la atingerile lui bebe prin burtica mamei. Simtul tactil aproape ajunge la dezvoltarea completa, la fel si nervul optic. Bebe are deja ochisorii deschisi si clipeste, insa genele si sprancenele sunt inca scurte. Culoarea ochilor, a irisului, ramane albastra pentru toti bebelusii, urmand sa se schimbe dupa nastere.
Cum spuneam, nervul optic este aproape complet dezvoltat, astfel ca daca s-ar putea pune in burtica mamei o sursa de lumina copilul si-ar intoarce capul spre ea. Din cauza ca simtul tactil este in plina perfectionare, bebe “pipaie” destul de des cavitatea uterina atat cu mainile cat si cu piciorusele, adesea intinzandu-si mainile spre zona de sub coastele mamei. De aceea s-ar putea sa simti des crampe in aceasta zona, insa ele dispar odata cu modificarea de pozitie.
Cum se simte mamica in saptamana 26?
Pentru tine este din ce in ce mai greu pentru ca acum aproape toate tesuturile sunt pline cu apa – edeme. De aceea greutatea ta poate varia de la zi la zi sau chiar de la ora la ora in functie de retentia de lichide. Articulatiile sunt si ele umflate si te pot durea, de aceea se recomanda sa le infasori in fase elastice, pentru confort.
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară
Investiție în viitor: EduAct amenajează curți de școală și grădinițe în mediul rural
Prof. Dr. Ruxandra Sinescu lansează programul RenYOU Aesthetics: consultații gratuite pentru proceduri chirurgicale non-estetice