In saptamana 35 de sarcina copilul este aproape compet dezvoltat, fiind deja capabil sa reziste fara riscuri prea mari in mediul exterior. Te poti simti mai stresata de ideea nasterii si deasemenea poti avea cosmaruri in aceasta perioada, insa nu iti face griji, aceste manifestari sunt normale.
Saptamana 35: Ce face bebe in burtica?
Micutul este destul de bine protejat pentru a rezista cu ajutorul medicilor la o nastere prematura. Are deja un ritm somn-veghe format si se indreapta cu capul spre pozitia de nastere. Desi spatiul din burtica este din ce in ce mai mic pentru el, continua sa se miste si isi pastreaza energia. Sistemul nervos al bebelusului continua insa sa se dezvolte.
Saptamana 35 de sarcina: Cum se simte mamica?
Pentru tine ziua nasterii este tot mai aproape si s-ar putea sa fii din ce in ce mai agitata. Vorbeste cu partenerul pentru a-ti recapata sentimentul de protectie si siguranta.
Pentru ca burtica este mare, vei simti, in afara simptomelor de pana acum, o usoara amortire a zonelor pelviene. Aceasta se intampla datorita apasarii uterului pe nervii de la acest nivel si bine ar fi sa incerci sa-ti schimbi pozitia pentru a mai atenua senzatiile, insa nu vei scapa de acestea decat dupa nastere. Vei lua in greutate in continuare pana la nastere, dar acest lucru nu trebuie sa te sperie caci micutul are nevoie de multi nutrienti, acum este mare si consuma mult, asadar nu trebui sa tii cura caci il privezi pe bebe de nutrientii atat de necesari si importanti pentru normala lui dezvoltare.
Medicul te va chema mai des la cabinet, poate chiar saptamanal, pentru a-ti investiga colul, dilatatia acestuia si te va pune sa monitorizezi miscarile bebelusului, care nu trebuie sa fie mai putine de 10 la 2 ore. Nu te impacienta daca nu le vei detecta chiar pe toate, caci in perioada aceasta uneori nu este usor sa poti simti miscarile bebelusului. Insa daca se intampla sa nu le simti aproape deloc si aceasta pe parcursul ueni zile, este bine sa te adresezi medicului.
Pentru a mai estompa durerile pe care le simti, intinde-te pe o parte si roaga-l pe partener sa te maseze pentru a te simti mai bine.
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară