Lichidul amniotic joaca un rol esential in buna dezvoltare a copilului din viata intrauterina, oferindu-i micutului mediul in care se poate misca pentru dezvoltarea muschilor si a sistemului osos, poate respira lichid amniotic dezvoltandu-si corect plamanii, poate inghiti lichid aminiotic, fapt ce il ajuta sa isi dezvolte sanatos sistemul digestiv, lichidul amniotic il protejeaza de socuri si asa mai departe. Practic acest lichid reprezinta mediul inconjurator al micutului in devoltarea intrauterina.

Sacul amniotic se formeaza foarte rapid dupa fecundarea ovulului si implantarea oului in peretele uterin, undeva in ziua 12 de sarcina, dezvoltandu-se concomitent cu sacul vitelin (sacul Yolk) care il inconjoara si cu placenta care reprezinta legatura dintre mama si copil, alaturi de cordonul ombilical cu care se continua pana la bebelus.

Initial lichidul amniotic incepe sa fie secretat intre cele doua foite fetale, astfel incat in prima perioada a sarcinii este reprezentat in special de lichidul apos secretat de mama, ca apoi, dupa dezvoltarea sistemelor copilasului, ca contina hormoni, produsi de metabolism, urina etc. Primul semn ecografic de sarcina este reprezentat de acest sac amniotic, ca apoi sa se observe sacul vitelin si polul fetal.

Sacul amniotic devine destul de gros, desi este translucid si fin, insa suficient de puternic pentru a proteja copilul in timpul dezvoltarii. Fiindca lichidul amniotic poate oferi informatii importante despre sanatatea copilului, uneori, atunci cand exista suspiciuni, medicul poate strapunge cu un ac fin sacul amniotic pentru a preleva putin lichid astfel incat sa il trimita la teste si analize pentru un eventual diagnostic sau pentru certificarea sanatatii copilului.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Dani Oros, mintea din spatele dezvoltării Google și Youtube România, îți spune cât poți câștiga din Youtube MAJOOK, UN START- UP ROMÂNESC CARE ADUCE ÎN FAȚA COPIILOR JOCURI EDUCATIVE PENTRU MINŢI CURIOASE 5 MAI – Eclipsă de lună prin penumbră și Lună plină în Scorpion – Cât trăim, învățăm, aflăm și experimentăm. Lecția inimii ușoare!

Lichidul amniotic continua sa se formeze pana spre finalul sarcinii, ca apoi in apropierea travaliului sa se resoarba treptat. De aceea o sarcina prleungita poate impune riscuri asupra sanatatii copilulu.

Exista situatii cand lichidul amniotic nu este secretat suficient – oligohidramnioza – sau cand este in cantitate prea mare – polihidramnioza.

Atunci cand medicul doreste sa induca travaliul femeii, va

Rolul lichidului amniotic:
- Protectie mecanica a copilului;
- Detectarea unor posibile anomalii ale micutului;
- Asigura un bun mediu pentru dezvoltarea plamanilor, copilul respirand cu ajutorul lichidului amniotic (nu aer, ci doar lichid, ca un fel de exersare si invatare a respiratiei care, intr-o buna zi, va fi numai aeroba);
- Asigura un bun mediu pentru dezvoltarea sistemului digestiv al copilului, micutul inghitind lichidul amniotic;
- Lichidul amniotic asigura o temperatura si o presiune constanta in jurul copilului, protejandu-l;
- Permite o buna monitorizare a sarcinii si o vizibilitate buna in timpul manevrelor imagistice;
- Este primul vizibil la o ecografie, putand dezvalui sarcina daca femeia nu stia ca a ramas insarcinata;

Luna MAI 2023 – mai mult din tot ceea ce ne dorim. Luna cu vibrația lui 3 are o energie divină și manifestări creatoare. Avem datoria Bucuriei în această lună!   Minunatul HOROSCOP ZEN al primăverii: Pentru fiecare zodie în parte Meditația mindfulness: Antidotul pentru stres și anxietate

Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri