Sacul amniotic se formeaza foarte rapid dupa fecundarea ovulului si implantarea oului in peretele uterin, undeva in ziua 12 de sarcina, dezvoltandu-se concomitent cu sacul vitelin (sacul Yolk) care il inconjoara si cu placenta care reprezinta legatura dintre mama si copil, alaturi de cordonul ombilical cu care se continua pana la bebelus.
Initial lichidul amniotic incepe sa fie secretat intre cele doua foite fetale, astfel incat in prima perioada a sarcinii este reprezentat in special de lichidul apos secretat de mama, ca apoi, dupa dezvoltarea sistemelor copilasului, ca contina hormoni, produsi de metabolism, urina etc. Primul semn ecografic de sarcina este reprezentat de acest sac amniotic, ca apoi sa se observe sacul vitelin si polul fetal.Sacul amniotic devine destul de gros, desi este translucid si fin, insa suficient de puternic pentru a proteja copilul in timpul dezvoltarii. Fiindca lichidul amniotic poate oferi informatii importante despre sanatatea copilului, uneori, atunci cand exista suspiciuni, medicul poate strapunge cu un ac fin sacul amniotic pentru a preleva putin lichid astfel incat sa il trimita la teste si analize pentru un eventual diagnostic sau pentru certificarea sanatatii copilului.
Lichidul amniotic continua sa se formeze pana spre finalul sarcinii, ca apoi in apropierea travaliului sa se resoarba treptat. De aceea o sarcina prleungita poate impune riscuri asupra sanatatii copilulu.
Exista situatii cand lichidul amniotic nu este secretat suficient – oligohidramnioza – sau cand este in cantitate prea mare – polihidramnioza.
Atunci cand medicul doreste sa induca travaliul femeii, va
Rolul lichidului amniotic:
- Protectie mecanica a copilului;
- Detectarea unor posibile anomalii ale micutului;
- Asigura un bun mediu pentru dezvoltarea plamanilor, copilul respirand cu ajutorul lichidului amniotic (nu aer, ci doar lichid, ca un fel de exersare si invatare a respiratiei care, intr-o buna zi, va fi numai aeroba);
- Asigura un bun mediu pentru dezvoltarea sistemului digestiv al copilului, micutul inghitind lichidul amniotic;
- Lichidul amniotic asigura o temperatura si o presiune constanta in jurul copilului, protejandu-l;
- Permite o buna monitorizare a sarcinii si o vizibilitate buna in timpul manevrelor imagistice;
- Este primul vizibil la o ecografie, putand dezvalui sarcina daca femeia nu stia ca a ramas insarcinata;
Dincolo de nopțile nedormite – Inegalitatea tăcută cu care se confruntă comunitatea LGBT+
Studiu: 11% dintre români nu merg niciodată la evenimente culturale! Lipsa timpului și a banilor sunt principalele motive
Frica de stomatolog, o realitate ignorată: 75% dintre români se plâng de o sănătate orală proastă - sau foarte proastă
Între un copil de 14 ani și un bărbat de 40 de ani NU există o relație de iubire. Nu a fost o poveste de dragoste. A fost abuz.