De asemenea dezvoltarea cordonului ombilical incepe din a cincea saptamana de sarcina inlocuind sacul vitelin si facand legatura dintre placenta si fat. Tesuturile care formeaza cordonul ombilical sunt protective fata de vasele pe care acesta le contine si care asigura legatura sanguina dintre mama si fat. In dezvoltarea cordonului ombilical pot sa intervina obstacole si sa apara astfel afectiuni ale cordonului ombilical.
Afectiunile cordonului ombilical
Anomalii de dezvoltare
Anomalii de lungime
Cordonul ombilical lung.
Este greu de apreciat o lungime excta a cordonului ombilical fiindca acesta difera de la o mama la alta, dezvoltandu-se in functie de mai multi factori, de cantitatea de lichid amniotic, de gradul de mobilitate al fatului etc. Se considera ca o lungime normala a cordonului ombilicat este de 50-55 cm. Riscurile cordonului ombilical prea lung (peste 70 cm) este de a se angaja in jurul gatului fatului, ceea ce prezinta risc de asfixie sau alte probleme la nastere. De asemenea cordonul ombilical lung (peste 8% din sarcini) se poate complica cu tromboze sau noduri vasculare.
Cordonul ombilical scurt.
Lungimea cordonului ombilical sub 30 cm este considerata mica, fiind prezenta la aproximativ 1% dintre femeile insarcinate. Riscurile sunt mari pentru ca limiteaza fatul la miscare, iar posibilitatea ca acesta sa tractioneze cordonul ombilical este mare. Astfel se poate produce dezinserctia sau chiar ruptura cordonului ombilical, cu hemoragie grava pentru fat si probleme serioase ale sarcinii si nasterii.
Lipsa cordonului ombilical
Aceste situatii sunt extrem de rare dar au fost descrise cazuri in care cordonul ombilical lipsea, fatul fiind lipit direct de placenta.
Anomalii de inserctie
La normal cordonul ombilical se insereaza in apropierea centrului placentei, iar daca nu se intampla astfel creste riscul de avorturi sau nasteri premature ori de dezvoltare anormala a fatului.
Anomalii vasculare
S-au relatat cazuri in care cordonul ombilical prezenta patru vase sau in care lipsea o artera ombilicala.
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară