12:11, 5 Noiembrie 2010 publicat în Sarcina

Cordonul ombilical reprezinta legatura directa dintre mamica si fat, acesta aigurand fluxul de oxigen si nutrienti dinspre mama spre fat precum si preluarea de catre organismul mamei a produsilor de metablism fetal. El are legaturi cu placenta care prezinta si rol in secretia lichidului amniotic.

De asemenea dezvoltarea cordonului ombilical incepe din a cincea saptamana de sarcina inlocuind sacul vitelin si facand legatura dintre placenta si fat. Tesuturile care formeaza cordonul ombilical sunt protective fata de vasele pe care acesta le contine si care asigura legatura sanguina dintre mama si fat. In dezvoltarea cordonului ombilical pot sa intervina obstacole si sa apara astfel afectiuni ale cordonului ombilical.

Afectiunile cordonului ombilical

Citeste si:
5 Pasi pe care ii pot face parintii pentru a proteja imunitatea...
5 Pasi pe care ii pot face...

Anomalii de dezvoltare


Anomalii de lungime

Citeste si:
Nivel crescut de zahăr în sânge în sarcină, pericol pentru mamă și...
Nivel crescut de zahăr în...

Cordonul ombilical lung.
Este greu de apreciat o lungime excta a cordonului ombilical fiindca acesta difera de la o mama la alta, dezvoltandu-se in functie de mai multi factori, de cantitatea de lichid amniotic, de gradul de mobilitate al fatului etc. Se considera ca o lungime normala a cordonului ombilicat este de 50-55 cm. Riscurile cordonului ombilical prea lung (peste 70 cm) este de a se angaja in jurul gatului fatului, ceea ce prezinta risc de asfixie sau alte probleme la nastere. De asemenea cordonul ombilical lung (peste 8% din sarcini) se poate complica cu tromboze sau noduri vasculare.


Cordonul ombilical scurt.

Lungimea cordonului ombilical sub 30 cm este considerata mica, fiind prezenta la aproximativ 1% dintre femeile insarcinate. Riscurile sunt mari pentru ca limiteaza fatul la miscare, iar posibilitatea ca acesta sa tractioneze cordonul ombilical este mare. Astfel se poate produce dezinserctia sau chiar ruptura cordonului ombilical, cu hemoragie grava pentru fat si probleme serioase ale sarcinii si nasterii.

Lipsa cordonului ombilical
Aceste situatii sunt extrem de rare dar au fost descrise cazuri in care cordonul ombilical lipsea, fatul fiind lipit direct de placenta.

Anomalii de inserctie

La normal cordonul ombilical se insereaza in apropierea centrului placentei, iar daca nu se intampla astfel creste riscul de avorturi sau nasteri premature ori de dezvoltare anormala a fatului.

Anomalii vasculare

S-au relatat cazuri in care cordonul ombilical prezenta patru vase sau in care lipsea o artera ombilicala.


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri