Pentru ca micutul ce se dezvolta in burtica mamei se hraneste doar prin nutrientii adusi de sangele femeii insarcinate, orice substanta circulanta in sange ii poate influenta dezvoltarea. De aceea mamica trebuie sa fie foarte atenta la ceea ce mananca, dar si la noxele toxice din aer, trebuie sa evite stresul si expunerea la soare, activitatea fizica excesiva si de asemenea trebuie sa se odihneasca suficient.
Printre riscurile cele mai importante pentru femeia gravida se numara alimentatia inadecvata, radiatiile, fumatul, accidentele.Șase pași către dieta unui adult sănătos

5 riscuri alimentare pentru sarcina
Dieta
Orice incercare a gravidei de a tine o dieta sau de a-si mentine greutatea prin limitarea alimentatiei va avea efecte negative asupra dezvoltarii copilului. Copilul in dezvoltare are nevoie de o gama larga de nutrienti, vitamine, minerale, antioxidanti – substante pe care gravida nu le poate obtine decat printr-o alimentatie variata si bogata.
Alcoolul
Alcoolul reprezinta unul dintre cei mai mari dusmani ai sarcinii, avand efecte deosebit de nocive in orice moment al dezvoltarii intrauterine a copilului. Se recomanda sa evitati alcoolul pe parcursul sarcinii.
Scrisoare deschisă a Directorului executiv UNICEF: Cinci lecții pe...

Alimentele cu hormoni
Toate plantele care contin fitoestrogeni sunt contraindicate in sarcina daca sunt consumate in cantitati mari sau in tincturi (care reprezinta o concentrare a acestor plante). Asa este de exemplu tinctura de soc sau de marar. Daca alegeti ceaiuri, cititi cu atentie prospectul sau plantele pe care le contine.
Preparatele fast-food
Preparatele fast-food contin o serie de substante toxice care sunt nocive pentru copilul aflat in dezvoltare in burtica mamei.
Preparatele perisabile
Preparatele perisabile, precum si salatele in care legumele nu au fost bine spalate sau fructele nespalate bine supun femeia gravida la riscurile unor infectii ca: toxiinfectii alimentare, hepatita A, parazitoze etc. Toate aceste afectiuni ii pot face rau fatului. Atentie si la mancarurile de la restaurant, alegeti acele preparate care sunt bine gatite termic.
Grupuri de suport și pentru aparținătorii pacienților cu cancer
Scrisoare deschisă a Directorului executiv UNICEF: Cinci lecții pe care le putem învăța din pandemie
Povestea ta, de ziua noastră
Pot fi obligați părinții să-și trimită copiii la școală dacă există riscul infectării cu COVID?