Din pacate aceasta patologie mamara a barbatilor nu a fost suficient mediatizata, astfel ca oamenii aproape ca nu sunt constienti de riscurile cancerului mamar la barbati sau chiar nici nu stiu ca exista. Desi acum cativa ani carcinomul glandei mamare la barbati era considerat o raritate, in zilele noastre un procent intre 1 si 5 din cancerele mamare este detinut de barbati.

Din pacate aceasta patologie mamara a barbatilor nu a fost suficient mediatizata, astfel ca oamenii aproape ca nu sunt constienti de riscurile cancerului mamar la barbati sau chiar nici nu stiu ca exista. Desi acum cativa ani carcinomul glandei mamare la barbati era considerat o raritate, in zilele noastre un procent intre 1 si 5 din cancerele mamare este detinut de barbati.

De multe ori cei diagnosticati cu aceasta maladie raman surprinsi, nu inteleg baza patologiei si se izoleaza. Faptul ca barbatul nu are glanda mamara dezvoltata nu inseamna ca nu prezinta glanda mamara, insa ductele (canalele) glandei mamare masculine sunt mult mai mici, nedezvoltate. Astfel, din acest tesut glandular se pot dezvolta cancere. Varsta medie de diagnosticare a acestor cancere este de 65 de ani, insa din ce in ce mai multi barbati sub aceasta varsta (chiar la 30 de ani) ajung sa dezvolte boala.
Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Dermatita seboreică și soluțiile blânde care-i vin de hac Nestlé lansează OptiXpress - o soluție simplă și rapidă ce contribuie la sănătatea digestivă Recomandari privind administrarea de vitamina C la adulti

Care sunt cauzele cancerului mamar la barbat?

Din pacate, ca in cazul majoritatii patologiilor canceroase, cauzele exacte care duc la dezvoltarea acestor maladii nu sunt stiute, poate doar presupuse. Se stie insa ca tesutul glandular mamar este sub control homonal, astfel ca probabil barbatii care au avut mai mult estrogen in perioada pubertatii (testosteronul se obtine intratesticular din estrogeni) prezinta un risc mai mare de dezvoltare a cancerului mamar.

Hormonii androgeni insa par ca exercita efecte protectoare. De asemenea, odata cu inaintarea in varsta scade secretia de testosteron (inca de la 30 de ani), astfel ca “protectia” scade, riscul de aparitie a cancerului creste. O serie de alte patologii care produc modificari hormonale (tumori cerebrale cu secretie de prolactina, de exemplu) cresc riscul de aparite a cancerului. Cei ce lucreaza in medii cu caldura (topitorii, santiere in aer liber vara etc.) sunt predispusi dezvoltarii cancerului mamar.

Îmbrăcăminte modernă pentru practicarea de yoga Cu gândul la vacanță. 5 sfaturi pentru un păr de poveste 5 tratamente naturiste de ajutor în cistite și infecții urinare

Un alt factor implicat in aparitia cancerului mamar la barbat este cel genetic, demonstrandu-se o puternica tendinta familiala de dezvoltare a acestei maladii.

O alta cauza incriminatorie ar putea fi ginecomastia. Desi nu au fost demonstrate cazuri de ginecomastie care au evoluat cu un carcinom mamar, totusi au fost descoperite cazuri de ginecomastie cu celule atipice, deci cu potential crescut cancerigen. Ginecomastia reprezinta dezvoltarea glandei mamare la barbat (este determinata in special de unele medicamente cardiace, antibiotice si de obezitate), care creste in dimensiuni, sanul devenind dureros si sensibil. Din pacate insa si carcinomul are aceleasi caracteristici: se dezvolta mase glandulare subareolare (zona pigmentata care contine mamelonul), sanul devine dureros si sensibil. Astfel, diagnosticul diferential este foarte greu de facut cel putin din punct de vedere clinic.

THE BEAUTIFUL CLUB - primul club exclusivist de beauty s-a deschis in centrul capitalei THE BEAUTIFUL CLUB - primul club exclusivist de beauty din Bucuresti Cele mai frumoase citate despre femeile puternice

Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

-

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri