- Trezirea prea devreme, in toiul notpii si imposibilitatea de readormire. Acest tip de insmonie poate avea cauze de natura homronala, dar si psihologice, putand fi tratata medicamentos sau prin psihodinamica.
Se recomanda ca atunci cand suferiti de insomnie sa tineti un jurnal in care sa notati orele la care va culcati, cele la care adormiti sau va treziti, gandurile care va nelinistesc, motivele care va determina sa va treziti in timpul noptii etc. Acest jurnal este util atat in autocunoastrere si deci in autocontrol, cat si pentru punerea diagnosticului de catre medic, sau macar ghidarea diagnosticului. De asemenea se recomanda sa va culcati la ore rezonabile si fixe, chiar daca in prima saptamana nu veti adormi la acea ora (de exemplu la 22:30). Apoi sa va treziti la ore fixe, indiferent de activitatile din ziua urmatoare, sa evitati sa dormiti ziua, sa evitati sa aveti mese copioase inainte de culcare sau energizante, cu fructe sau legume.
Sursa: Healthy.ro
Citeste si alte articole pe healthy. Noi iti recomandam:
Cancerul de col uterin – ce simptome ar trebui sa te ingrijoreze?
Dieta Zone – sau cum sa ai silueta la care ai visat
De ce ajung femeile din România la psiholog. ”Trăim într-o cultură în care femeia e învățată să pună nevoile celorlalți înainte”
Metroul bucureștean scurtează drumul spre prevenția cancerelor asociate infecției cu HPV
“Love Fair”, târgul caritabil care schimbă soarta animalelor fără stăpân
Țările din Europa în care se fac cele mai multe transplanturi de celule stem. Pe ce loc e România?