Insomnia poate ascunde cauze grave si necesita intotdeauna un tratament individualizat. Exista zeci de cauze ale insomniei, datorate atat unor tulburari psihice (anxietate, stres) dar si datorita unor afectiuni fizice, cum ar fi de exemplu apneea obstructiva de somn, o cauza care adesea este neglijata de medici. Aceasta se manifesta prin orpirea respiratiei in somn, pacientul se trezeste si i se reia respiratia, insa exista cazuri de neglijenta cand acestor pacienti le sunt date sedative, pacientul riscand chiar sa moara fiindca sedativele inhiba centrii respiratori. Asadar, incepem a oferi informatiile despre insomnie incepand prin a atrage atentia asupra faptului ca nu se iau somnifere daca aveti insmonie, ci se recomanda obligatoriu consultul medicului specialist.

- Trezirea prea devreme, in toiul notpii si imposibilitatea de readormire. Acest tip de insmonie poate avea cauze de natura homronala, dar si psihologice, putand fi tratata medicamentos sau prin psihodinamica.

Se recomanda ca atunci cand suferiti de insomnie sa tineti un jurnal in care sa notati orele la care va culcati, cele la care adormiti sau va treziti, gandurile care va nelinistesc, motivele care va determina sa va treziti in timpul noptii etc. Acest jurnal este util atat in autocunoastrere si deci in autocontrol, cat si pentru punerea diagnosticului de catre medic, sau macar ghidarea diagnosticului. De asemenea se recomanda sa va culcati la ore rezonabile si fixe, chiar daca in prima saptamana nu veti adormi la acea ora (de exemplu la 22:30). Apoi sa va treziti la ore fixe, indiferent de activitatile din ziua urmatoare, sa evitati sa dormiti ziua, sa evitati sa aveti mese copioase inainte de culcare sau energizante, cu fructe sau legume.

Sursa: Healthy.ro

Citeste si alte articole pe healthy. Noi iti recomandam:


Cancerul de col uterin – ce simptome ar trebui sa te ingrijoreze?

Top 10 minciuni despre cancer

Dieta Zone – sau cum sa ai silueta la care ai visat


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri