IN ACEST ARTICOL:
Insomnia poate ascunde cauze grave si necesita intotdeauna un tratament individualizat. Exista zeci de cauze ale insomniei, datorate atat unor tulburari psihice (anxietate, stres) dar si datorita unor afectiuni fizice, cum ar fi de exemplu apneea obstructiva de somn, o cauza care adesea este neglijata de medici. Aceasta se manifesta prin orpirea respiratiei in somn, pacientul se trezeste si i se reia respiratia, insa exista cazuri de neglijenta cand acestor pacienti le sunt date sedative, pacientul riscand chiar sa moara fiindca sedativele inhiba centrii respiratori. Asadar, incepem a oferi informatiile despre insomnie incepand prin a atrage atentia asupra faptului ca nu se iau somnifere daca aveti insmonie, ci se recomanda obligatoriu consultul medicului specialist.

Insomnia poate ascunde cauze grave si necesita intotdeauna un tratament individualizat. Exista zeci de cauze ale insomniei, datorate atat unor tulburari psihice (anxietate, stres) dar si datorita unor afectiuni fizice, cum ar fi de exemplu apneea obstructiva de somn, o cauza care adesea este neglijata de medici. Aceasta se manifesta prin orpirea respiratiei in somn, pacientul se trezeste si i se reia respiratia, insa exista cazuri de neglijenta cand acestor pacienti le sunt date sedative, pacientul riscand chiar sa moara fiindca sedativele inhiba centrii respiratori. Asadar, incepem a oferi informatiile despre insomnie prin a atrage atentia asupra faptului ca nu se iau somnifere daca aveti insmonie, ci se recomanda obligatoriu consultul medicului specialist.

“Somnologia” este o specialitate nou aparuta in care inca nu exista specialisti bine pregatiti care sa poata cuprinde spectrul major al disfunctiilor ce cauzeaza, printre altele, si insomnia. Astazi in special ORL-istul este cel care se ocupa de diagnosticul apneei de somn sau al sindromul de rezistenta crescuta la flux a cailor respiratorii superioare (adica cei care nu pot sa inspire suficient aer intr-un inspir, de exemplu cei care prezinta polipi sau alte patologii, sforaie etc).

Ce ar trebui sa stii despre insomnie?

Insomnia este de obicei un simptom subiectiv relatat de pacientul care nu simte ca se odihneste suficient sau afirma tulbrari de somn. Insomnia se poate manifesta prin una sau mai multe din urmatoarele situatii:

- Adormirea dificila – insomnia la adormire se caracterizeaza prin faptul ca pacientul adoarme la ore tarzii si ii mai raman putine ore de somn, de aceea se trezeste obosit si insuficient odihnit. Adesea acest tip de insomnie are la baza tulburari psihologice, anxietate, stres, existand chiar “insomnia de duminica seara” care se caracterizeaza prin faptul ca pacientul este cuprins de grijile urmatoarei saptamani. Acest tip de insmnie, cum spuneam mai sus, are la baza cauze psihologice si se trateaza cu medicamente speicfice precum si prin psihodinamica, incercand terapii progresive de eliminare a cauzei psihice declansatoare.

- Trezirea de multe ori in timpul noptii – pacientul se trzeste de multe ori in timpul noptii si astfel orele de somn adunate sunt mai putine. Acest tip de insomnie are la baza adesea cauze patologice, fie urinari frecvente – diabet – sforaitul, apneea de somn, sindromul de rezistenta crescuta la flux a cailor respiratorii superioare etc. Acest tip de insomnie necesita obligatoriu consultul de specialitate al ORL-istului. Daca nu se reuseste stabilirea unui diagnistic se face polisomnografie urmata de un numar de teste ale latentei somnului. Terapia poate fi inclusiv chirurgicala sau cu presiune continua pozitiva in caile respiratorii pe durata somnului. Adesea nu se obtin rezultate pozitive 100%, dar se poate vorbi de o imbunatatire importanta a calitatii somnului.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri