Vom discuta in articolul curent factorii extrinseci (de mediu) care influenteaza negativ fertilitatea masculina.
6 Dusmani ai fertilitatii masculine
Caldura
In dezvoltarea micutului testiculele coboara in scrot tocmai pentru ca in abdomen la temperatura corpului nu se pot matura si nu pot dezvolta spermatozoizii. In scrot temperatura este cu cel putin un grad mai mica si astfel spermatozoizii se pot forma din celulele germinative in spermatogeneza.
Daca temperatura din jurul barbatului e prea ridicata, fertilitatea scade: temperatura camerei, locuri de munca precum centrale sau turnatorii de exemplu, baile zilnice foarte foerbinti, centre spa, sauna zilnica etc.
Fumatul
Fumatul influneteaza fertilitatea nu neaparat prin scaderea numarului de spermatozoizi formati, ci mai ales prin afectarea acestora, nicotina producand anomalii atat la nivelul motilitatii spermatozoizilor (apoi acestia nu se mai pot deplasa sa fecundeze ovulul), cat si la nivelul materialului genetic continut, putand genera malformatii congenitale copilului conceput.
Alcoolul
Alcoolul influenteaza atat spermatogeneza (formarea spermatozoizilor) cat si calitatea spermiilor (spermatozoizi). Consumul zilnic a doua pahare de alcool poate influenta intr-un mod serios fertilitatea barbatului, iar riscul malformatiilor la un copil conceput este destul de mare.
Noxele toxice
Barbatii expusi noxelor toxice atat ca mediu de viata si locuinta (in orasele foarte poluate, locuinte langa industrii sau in zone inalt poluate) cat si prin locul de munca (fum si alte noxe toxice, agricultura, minerit etc.) pot fi afectati in privinta fertilitatii.
Radiatiile
Radiatiile de orice fel pot influenta in mod negativ fertilitatea barbatului. Chiar si simpla expunere la radiatiile solare in perioadele interzise de medici pot favoriza scaderea fertilitatii. Cele mai nocive sunt insa radiatiile X, asadar cei expusi trebuie sa fie atenti in privinta metodelor de protectie.
Medicamentele hormonale si unele suplimente alimentare
Medicamente hormonale dar si suplimentele alimentare de care adesea se folosesc cei care merg la sala de fitness sau culturism pentru a-si creste masa musculara afecteaz afertilitatea. Intrebati intotdeauna medicul specialist despre cum influenteaza medicatia pe care o primiti latura... ferila.
De ce ajung femeile din România la psiholog. ”Trăim într-o cultură în care femeia e învățată să pună nevoile celorlalți înainte”
Metroul bucureștean scurtează drumul spre prevenția cancerelor asociate infecției cu HPV
“Love Fair”, târgul caritabil care schimbă soarta animalelor fără stăpân
Țările din Europa în care se fac cele mai multe transplanturi de celule stem. Pe ce loc e România?