IN ACEST ARTICOL:
Tinerii din zece tari europene, participanti la Scoala de Vara Europeana Sigur.info, organizata de Salvati Copiii Romania, au intocmit o rezolutie cu scopul de a aduce masurile necesare pentru o utilizare sigura a Internetului in atentia opiniei publice si a autoritatilor competente si responsabile de modificarea legislatiei si perspectivei sociale si educationale.

Tinerii specialisti in siguranta online și informarea grupurilor-tinta vizate de acest subiect au dezbatut problemele cu care se confrunta utilizatorii de Internet din toata Europa si au formulat solutii pentru atenuarea acestora.

Organizatia Salvati Copiii Romania, coordonatorul national al programului Sigur.Info, avand suportul financiar al Comisiei Europene, a organizat, in perioada 17-23 iulie 2011, a doua editie a Scolii de Vara Europene dedicata Sigurantei pe Internet. Scoala de Vara Europeana Sigur.Info 2011 a reunit 38 de copii si tineri, cu varste cuprinse intre 15-19 ani, din zece tari, in cadrul unicului eveniment european dedicat colaborarii copiilor pentru un Internet mai sigur.

Tarile participante au fost: Germania, Portugalia, Ungaria, Bulgaria, Cipru, Slovacia, Estonia, Irlanda, Marea Britanie si Romania. Printre subiectele dezbatute de catre participanti amintim: securitatea datelor personale pe Internet, dependenta de calculator si Internet, pericolele reale din lumea virtuala, principiul participarii copiilor in elaborarea de strategii privind utilizarea responsabila a noilor tehnologii de comunicare online, etc.

Una dintre cele mai apasatoare si frecvente probleme identificate de participanti este reprezentata de necesitatea unei educatii de baza privind utilizarea in conditii de securitate si siguranta a calculatorului adultilor, punctand in mod special parintii si profesorii. Drept dovada a unei cresteri exponentiale a rolului jucat de noile tehnologii in viata de zi cu zi sta utilizarea calculatorului si a Internetului de catre un numar din ce in ce mai crescut de prescolari. Conform studiului EU Kids Online II, varsta la care copiii intra pentru prima data pe Internet este in continua scadere, varsta medie in Romania pentru prima accesare fiind de 10 ani

In consecinta, un punct important al rezolutiei se refera la introducerea notiunilor de siguranta online si a orelor de competente in utilizarea computerului in gradinite. “Consider ca o astfel de masura este necesara deoarece am observat o cerere crescuta din partea gradinitelor pentru sesiuni de informare organizate de Sigur.info. Educatorii ar trebui sa-i pregateasca pe copii pentru viitoarea viata digitala prin jocuri usoare si interactive” declara Ioana, voluntara, Salvati Copiii Romania.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri