11. 11 Luni
La 11 luni, motricitatea fina intregistreaza mari progrese, odata cu dezvoltarea pensei police-index. Bebelusul isi descopera o noua “pasiune”: apuca obiectele si le arunca. Le urmareste in caderea lor si asteapta ca ceilalti sa intre in joc si sa i le inapoieze.
Tot acum devine foarte atras de aranjare, umplere, golire. Cutiile de tot felul pot face “deliciul” micutului, ca si jucariile zgomotoase sau jucariile de tras.
Pe langa jucarii, bebe va fi foarte incantat sa arunce inclusiv mancarea!
Prima aniversare!
Intre 12 si 14 luni majoritatea bebelusilor reusesc sa faca primii pasi singuri. Spre un an, tin chiar si un creion in mana si deseneaza forme complexe.
Bebelusii adora, in aceasta perioada, jocurile bazate pe cautare si descoperire, “cucu-bau”; la fel de bucurosi sunt si la implinirea diverselor “sarcini” trasate de parinti: aducerea diverselor obiecte, denumirea lor.
Realizarea tuturor acestor cerinte inseamna intelegere, coordonare, recunoastere, miscare.
Intre 9-12 luni apar primele cuvinte. Pentru incurajarea limbajului, se recomanda sa se vorbeasca foarte mult cu bebelusul si sa i se ofere foarte multa afectiune.
Daca bebelusul a descoperit farmecul desenelor animate, nu-i permiteti sa stea in fata micului ecran mai mult de o ora pe zi, pentru ca ii stimuleaza lenea intelectuala.
Dezvoltarea inteligentei si memoriei bebelusului se realizeaza prin interactiunile directe cu oamenii si obiectele din lumea reala, sub forma jocului!
va recomandam:
Idei pentru parinti: Dezvolta inteligenta copilului tau
Etapele dezvoltarii sugarului
5 Metode eficiente pentru stimularea inteligentei copilului!
Aboneaza-te la NewsLetter-ul Kidz pentru a primi mai multe informatii despre parinti si copii.
sursa foto:shutterstock
articol de ioana.p
De ce ajung femeile din România la psiholog. ”Trăim într-o cultură în care femeia e învățată să pună nevoile celorlalți înainte”
Metroul bucureștean scurtează drumul spre prevenția cancerelor asociate infecției cu HPV
“Love Fair”, târgul caritabil care schimbă soarta animalelor fără stăpân
Țările din Europa în care se fac cele mai multe transplanturi de celule stem. Pe ce loc e România?