31 Martie 2021 publicat în Bebe 7 share-uri

Sindromul dopului de meconiu apare atunci cand meconiul blocheaza intestinul gros la nou-nascut. Iata care sunt cauzele, factorii de risc, semne asociate si metode de tratament.

Ce este meconiul?

Meconiul este o substanta groasa, verde-inchis, care acopera intestinele bebelusului in timpul sarcinii. De obicei, meconiul este eliberat dupa nastere. Cu toate acestea, uneori un copil va elimina scaunul inainte de nastere, excretand meconiul in lichidul amniotic.

Meconiul este eliminat de obicei in primele 2-3 zile dupa nastere. Reprezinta acele scaune inchise la culoare, verzui-negricioase, lipicioase, alcatuite din celule si substante care au fost eliberate in tractul digestiv in timpul sarcinii. Dupa eliminarea meconiului, urmeaza scaunele de tranzitie pana la varsta de 3-5 zile. Aceste scaune sunt mai libere, de culoare maroniu-verzui si sunt „tranzitia” la scaunele obisnuite care apar din aproximativ ziua 6. Daca bebelusul are inca scaune cu meconiu dupa 3 zile sau scaune de tranzitie dupa ce a implinit 5 zile, este important sa discutati cu medicul pediatru.

Probleme asociate cu meconiul

De obicei, bebelusii nascuti la termen elimina primul scaun in 24-48 ore de la nastere. Daca bebelusul nu elimina meconiul in acest tip, ar putea fi un semn ca ceva nu este in regula. Problemele care pot afecta eliminarea meconiului includ o obstructie intestinala, ileus meconial (care poate fi asociat cu fibroza chistica), boala Hirschsprung, sindromul dopului de meconiu sau o malformatie anorectala, care poate include stenoza anala.

Ce este sindromului dopului de meconiu?

Meconiul este primul scaun al nou-nascutului. Nou-nascutii elimina meconiul la nastere sau imediat dupa nastere. Daca meconiul este anormal de gros, acesta poate bloca intestinul gros (colonul). In sindromul dopului de meconiu, colonul este blocat cu meconiu gros. Este considerata o imaturitate functionala a colonului, rezultand incapacitatea de a elimina primul scaun. Citeste continuarea articolului pe mamisicopilul.ro

Foto articol: pexels.com


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri