26 Martie 2012 publicat în Copil 85 share-uri

IN ACEST ARTICOL:
Din pacate, rata divorturilor a inceput sa creasca din ce in ce mai mult in ultimii ani iar acest lucru se simte mai ales la nivelul copiilor. Din cauza situatiilor conflictuale de acasa, copiii isi schimba personalitatea iar viitorul si sanatatea lor au de suferit.

Depresie si stima de sine scazuta

Situatiile conflictuale de acasa pot provoca depresie in randul copiilor. Multi dintre ei ajung sa se interiorizeze, sa se izoleze de prietenii lor, sa renunte la activitatile care le fac placere, etc. Si stima de sine si relatiile interpersonale au de suferit in cazul acestor copii.

Alianta cu unul din parinti, izolarea de celalalt

Alta situatie dificila este atunci cand unul din copii vede in conflict o situatie in care se poate alia cu unul dintre parinti. In aceste cazuri, copilul care tine partea tatalui, de exemplu, o sa isi vorbeasca de rau mama in incercarea lui de a se face placut de parintele cu care s-a afiliat. Acest tip de situatie este neplacuta nu numai pentru ca, probabil, acel copil nici nu are sentimente negative fata de parintele cu care nu face echipa dar si din cauza ca il otraveste, ii sadeste in minte ura si il raneste.

Conflictele afecteaza starea de sanatate

Copiii care traiesc in familii conflictuale sunt supusi unui stres constant si sunt deprivati de somn, factori ce le influenteaza negativ starea de sanatate. Starile de tensiune sunt cele care afecteaza copiii cel mai mult. Chiar si atunci cand conflictele inceteaza, impactul lor asupra copiilor continua pentru cel putin un an.

Nu sunt rare cazurile de boala in randul copiilor pe motivul privarii emotionale: copii cu crestere deficitara, copii subponderali, copii care sufera de enurezis, reflux gastroesofagian, gastrita, tulburari intestinale, manifeastari cardiace, tulburari psihice si endocrine. De multe ori acesti copii sunt rezistenti la tratament sau prezinta recurente frecvente, constatandu-se ameliorari importante ale starii de sanatate dupa scoaterea acestor copii din mediile conflictuale sau prin suplinirea nevoilor familiale (spre exemplu in familiile cu un singur parinte).

Copiii au capacitati intelectuale scazute

Anumite studii ale unor medici specialisti in neuropsihologie au scos la iveala faptul ca, acei copii care fac parte din familii cu probleme, au probleme de ordin intelectual. Se pare ca, aflat sub stres, creierul elibereaza o serie hormoni care pot sa ii afecteze capacitatea de functionare. De cele mai multe ori, acesti copii au probleme la scoala, au o capacitate scazuta in a rezolva probleme, au probleme de memorie, nu au capacitatea de a percepe lucrurile sau situatiile abstracte etc.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri