18 Aprilie 2012 publicat în Copil 2 share-uri

Astazi invatam de la A-Z ceea ce trebuie sa stim despre dentitia celor mici de la un medic specialist. Doctorul stomatolog ne raspunde cand trebuie sa ducem copilul la prima vizita medicala, cum si de ce apar problemele, cum sa le prevenim si sa le tratam si ce altceva trebuie o mama sa stie despre dentitia copiilor ei.

Bruxismul (scrasnirea dintilor) apare de asemenea des la copii, inca de la varste fragede, din cauza noii senzatii de a avea dinti. Copiii isi pot scrasni dintii atat ziua, cat si noaptea, iar perioadele de varsta sunt, de obicei, intre 3-6 ani si 10-12 ani. Bruxismul la copii mai poate sa apara si ca urmare a unor raceli sau infectii ale urechii.

Dintii gresit aliniati pot aparea de asemenea de la cele mai fragede varste si este bine ca parintele sa se adreseze medicului pedodont si ortodontului pentru a stabili momentul cel mai propice pentru a incepe tratamentul ortodontic.

O atentie speciala trebuie acordata si molarilor de 6 ani, care au o forma aparte si apar fara obisnuitele semnale de alarma, adica nu dor, nu se inflameaza gingia si nu inlocuiesc un dinte care cade. Cariile de pe molarul de 6 ani pot fi prevenite prin sigilarea fosetelor si santurilor dentare. Metoda este simpla, nedureroasa si se realizeaza in cabinet prin aplicarea unui material fluid in santurile si fosetele dintilor ce urmeaza a fi sigilati.

3. Cand apar cariile si care sunt principalele cauze ale aparitiei lor?

Stomatolog M.A: Caria dentara este produsa in primul rand de insuficienta igienei dentare, asociata cu o alimentatie neechilibrata, de tip fast food si bauturi carbogazoase, impreuna cu un fond genetic deficitar. In cazul cariilor, preventia este cea mai importanta, incepand cu igiena dentara zilnica completata fiind de tratamentele de profilaxie din cabinetul stomatologic efectuate periodic, minim de doua ori pe an. O metoda inovatoare de profilaxie a cariei dentare amintita si mai sus este sigilarea santurilor si fosetelor, care se adreseaza dintilor molari sau premolari, care nu sunt inca afectati de caria dentara. Este o metoda noninvaziva, nu doare si se practica incepand cu varsta de 3 ani.

4. Cum protejam dintii de lapte ai copilului?

Stomatolog M.A: Mai usor decat tratamentul este preventia si tocmai de aceea este bine sa aduceti copii la consultatie chiar daca nu au dureri de nici un fel, pentru ca in cazul dintilor de lapte durerile apar mai ales in momentul in care exista deja complicatii ale cariei.
Problemele pot fi evitate prin vizita la medicul pedodont de doua ori pe an, alaturi de metodele de profilaxie care includ periajul profesional si fluorizarea, impreuna cu sigilarea santurilor si fosetelor.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri