18 Aprilie 2012 publicat în Copil 2 share-uri

IN ACEST ARTICOL:
Astazi invatam de la A-Z ceea ce trebuie sa stim despre dentitia celor mici de la un medic specialist. Doctorul stomatolog ne raspunde cand trebuie sa ducem copilul la prima vizita medicala, cum si de ce apar problemele, cum sa le prevenim si sa le tratam si ce altceva trebuie o mama sa stie despre dentitia copiilor ei.

5. Multe mamici se plang de cariile copiilor, descriind acei dintisori negri si referindu-se in special la incisivi. Cum ar trebui tratate cariile copiilor deja aparute?

Stomatolog M.A: La fel ca in cazul adultilor, daca deja exista o carie, aceasta trebuie curatata si trebuie aplicata o mica obturatie (plomba). Se poate apela la inhalosedare, un tip de sedare constienta pe cale orala, care presupune inhalarea unui gaz analgezic si sedativ in combinatie cu oxigen. Odata inhalat, acesta induce un efect de calm si relaxare.

6. Ce se intampla atunci cand copilul sufera de o pierdere timpurie a dintilor de lapte?


Stomatolog M.A: Cele mai des intalnite afectiuni ale dintilor de lapte sunt cariile, care netratate la timp conduc la abcese dentare insotite de dureri si imposibilitatea copiilor de a manca, uneori asociate cu febra si complicatii. In urma acestora, evolutia este de pierdere a dintilor temporari inainte de vreme, proces care produce tulburari majore in dentitia definitiva, de la lipsa spatiului de eruptie pentru un dinte definitiv si pana la incongruente dento-alveolare care necesita apoi ani intregi de tratamente ortodontice costisitoare.

7. Suptul degetului afecteaza dantura unui copil?

Stomatolog M.A: Suptul degetului duce in timp la o aliniere anormala a dintilor, ceea ce poate conduce la necesitea purtarii unui aparat dentar.

8. Anumiti copii isi imping limba in dinti. Ce efect are acest lucru asupra dezvoltarii danturii?

Stomatolog M.A: Pentru copii care isi interpun limba intre dinti in timpul vorbirii sau in repaus este necesar tratamentul cauzei dar si al efectelor acestei anomalii. Cauzele sunt de cele mai multe ori anomalii dento-faciale in care exista un spatiu intre arcada maxilara si cea mandibulara si dintii de la cele doua arcade nu se intalnesc. Se regaseste frecvent la copii cu polipi sau vegetatiii adenoide care respira pe gura asa ca trebuie consultat si un medic ORL care va preciza daca este nevoie de scoaterea polipilor sau amigdalelor. Medicul ortodont va trata anomalia dentara in colaborare si cu logopedul care va trata eventualele defecte de vorbire aparute ca urmare ale acestui obicei vicios.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri