18 comunitati sarace din Romania au fost incluse in programul "Fiecare Copil in Gradinita".

„Prin programul Fiecare Copil in Gradinita am aratat ca parintii saraci isi doresc sa-si educe copiii, chiar foarte mult! Trebuie insa sa le oferim sprijin si incurajare, iar adaugarea unei componente de sanatate in proiect este foarte importanta: copiii nu pot invata daca nu vad bine sau daca ii dor dintii. Multe dintre aceste probleme pot insa fi remediate usor daca se intervine la timp”, a declarat Leslie Hawke, cofondatoarea Asociaţiei Ovidiu Rom.

„Componenta de sanatate sustinuta de GSK Romania va creste valoarea proiectului nostru si va ajuta mai multi copii din acest comunitati sa invete. Sanatatea copiilor este la fel de importanta ca si educatia lor”, a adaugat Maria Gheorghiu, cofondatoarea Asociaţiei Ovidiu Rom.

Importanta acestui grant si nevoia pentru astfel de programe de sanatate este evidenta asadar atat din solicitarile primite – aproape toate comunitatile incluse in proiectul Fiecare Copil in Gradinita au aplicat pentru a obtine finantare in acest proiect – cat si din nevoile exprimate de comunitatile locale. S-a constatat, spre exemplu, ca in nicio comunitate inclusa deja in proiectul Fiecare Copil in Gradinita, copiilor saraci nu li s-au facut niciodata analizele medicale (nici macar cele necesare pentru inscrierea la gradinita, si care au un rol important in prevenirea infectiilor respiratorii si digestive). O alta problema este numarul mic de copii din comunitatile cele mai sarace vaccinati cu vaccinurile incluse in Programul National de Imunizare – in special acolo unde nu exista mediator sanitar, medicul de familie ajunge rar, iar parintii nu inteleg implicatiile pe care lipsa vaccinarii copiilor le au pentru dezvoltarea sanatoasa a acestora. In Hetea de exemplu, numai jumatate dintre copii sunt vaccinati in conditiile in care vaccinurile sunt incluse in Programul National de Imunizare si sunt oferite gratuit de Directiile de Sanatate Publica.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Ghid pentru alegerea mobilierului interior Te rog, lume, nu călca în picioare visele copiilor! VREAU SĂ CRESC SĂNĂTOS!

Grantul isi propune asadar sa asigure solutii imediate pentru anumite probleme urgente, pe care comunitatile sarace nu le pot rezolva, in ciuda cadrului legal existent. In paralel, autoritatile locale vor face demersuri pentru facilitarea accesului copiilor saraci la serviciile medicale reglementate prin lege (cum ar fi angajarea unui mediator sanitar sau obtinerea de solutii anti-pediculoza gratuite de la Directiile de Sanatate Publica).

Coordonatorii locali ai proiectelor ce vor primi finantarea subliniaza importanta lansarii componentei de sanatate avand in vedere conditiile improprii in care locuiesc majoritatea copiilor din aceste comunitati. Nutritia saraca in vitamine, lipsa apei curente si a normelor minime de igiena afecteaza sanatatea copiilor si capacitatea lor de a invata.

Aboneaza-te la NewsLetter-ul Kidz pentru a primi mai multe articole despre copii.

Alimentația copiilor, ca un parc de distracții – sfaturile prof. univ. Răzvan Cherecheș MARELE Horoscop al Lunii Mai 2023: previziuni astrale complete pentru fiecare zodie în parte 4 stiluri de dans pe care sa le dansezi in primăvara aceasta la Arthur Murray Bucharest

Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri