2 Iulie 2012 publicat în Copil 5 share-uri

Testiculul femeinizant reprezinta o afectiune endocrina caracterizata prin fenotip feminin la un individ cu sex cromozomial si gonadic masculin, cu alte cuvinte sexul adevarat al individului este masculin, dar prezinta organe genitale externe asemanatoare femeii.

De ce am ales sa scriu acest articol? Pentru ca din pacate am avut ocazia sa cunosc un astfel de caz si este revoltator faptul ca atat de multi parinti isi duc asa de rar copiii la doctor si doar cand o patologie este atat de evidenta incat le creeaza griji hotarasc sa se prezinte intr-un cabinet medical. In mod firesc un copil ar trebui monitorizat medical inca din dezvoltarea intrauterina.

Foto @ shutterstock_98691

Parintii ar trebui sa isi duca micutii anual la medicul pediatu pentru controlul de rutina si sa execute toate testele de screening existente.

Revenind la caz, o mama din provincie ajunge cu fetita sa in cabinetul endocrinologului. La intrebarea: “de ce se prezinta la medic, pentru ce a venit” a argumentata ca fata sa de 18 ani nu a avut deloc menstruatie si nici nu i-au crescut sanii. Insa aceste “semne” trebuie sa apara pana cel tarziu la varsta de 14 ani iar endocrinologul nu a inteles de ce vine atat de tarziu.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Peste 200 de testimoniale în campania #SayNoToStigma cu ocazia Purple Day 2023

De asemenea “fetitei” nu ii crescuse parul “sexual”, adica cel axilar si pubian. Aceasta anomalie poate fi depistata genetic si este indicat sfatul geneticianului.

Foto @ sxc.hu

Ce se intamplase? Fetita era de fapt un biatel din punct de vedere genetic si endocrin ori ca organe genitale interne, insa organele genitale externe semanau cu cele feminine, motiv pentru care a fost crescut ca o fata. Ne confruntam astfel cu un individ de sex genetic masculin, dar de sex social feminin.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri