Se plaseaza in palma copilului o jucarie usoara de plastic. Copilul trebuie sa arunce jucaria ferm, sa o scuture prin miscari bruste, sa o examineze 1-2 minute si sa o duca la gura.

1 luna - Adultul atinge cu un deget palma copilului. Copilul strange degetul examinatorului cu patru degete, fara police ("mana de maimuta"), si ii da drumul imediat. Copilul este asezat in decubit dorsal. I se prezinta un inel colorat din plastic, in plan median (nu si lateral), la aproximativ 15 cm distanta de ochi. Copilul trebuie sa fixeze cu ochii, pentru un moment, inelul prezentat. Copilul este asezat in decubit dorsal. I se prezinta in plan median un inel colorat din plastic, caruia i se imprima o miscare lenta in linie orizontala. Copilul urmareste miscarea inelului, intr-un arc de 45-60 de grade spre stanga si spre dreapta fata de planul median.

2 luni - Copilul este asezat in decubit dorsal. I se prezinta in plan median o jucarie viu colorata. Adultul observa daca copilul priveste direct si mai mult decat un moment obiectul prezentat. Copilul este asezat in decubit dorsal. I se prezinta in plan median o jucarie, careia i se imprima o miscare lenta in linie orizontala, pe un arc de 90-120 de grade. Copilul trebuie sa intoarca capul dintr-o parte in alta a liniei mediane. Adultul, aplecat asupra copilului, ii vorbeste dand din cap afirmativ. Copilul este stimulat sa gangureasca. O persoana familiara se deplaseaza prin camera in apropierea copilului, care o urmareste in miscare si isi modifica expresia la apropierea fetei acesteia (zambeste).

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Portalul 55 se deschide la început de Mai! Urmează una dintre cele mai puternice zile pentru manifestarea schimbărilor dorite - ziua 5 din luna a 5-a!   Cazurile de depresie cresc dramatic la copiii cu vârsta între 11 și 14 ani și la adolescenți (Anchetă) 5 MAI – Eclipsă de lună prin penumbră și Lună plină în Scorpion – Cât trăim, învățăm, aflăm și experimentăm. Lecția inimii ușoare!

3 luni - Se plaseaza in palma copilului o jucarie usoara de plastic. Copilul trebuie sa arunce jucaria ferm, sa o scuture prin miscari bruste, sa o examineze 1-2 minute si sa o duca la gura. Copilul se afla in decubit dorsal. I se prezinta o jucarie in plan median, careia I se imprima o miscare de 180 de grade pornind de la stanga spre dreapta in raport cu linia mediana. Copilul trebuie sa urmareasca jucaria in miscare.

4 luni - Copilul se afla in decubit dorsal. Adultul il prinde de maini si imprima o usoara tractiune pe antebrate. Copilul isi ridica atat capul cat si umerii, cu o foarte usoara intarziere a capului la inceperea miscarii. Adultul il striga pe copil. Acesta se imobilizeaza ("trage cu urechea") sau intoarce capul spre examinator si il priveste atent.

Foto: Shutterstock.com


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri