12:07, 13 Iulie 2012 publicat în Copil 21 share-uri

Se plaseaza in palma copilului o jucarie usoara de plastic. Copilul trebuie sa arunce jucaria ferm, sa o scuture prin miscari bruste, sa o examineze 1-2 minute si sa o duca la gura.

1 luna - Adultul atinge cu un deget palma copilului. Copilul strange degetul examinatorului cu patru degete, fara police ("mana de maimuta"), si ii da drumul imediat. Copilul este asezat in decubit dorsal. I se prezinta un inel colorat din plastic, in plan median (nu si lateral), la aproximativ 15 cm distanta de ochi. Copilul trebuie sa fixeze cu ochii, pentru un moment, inelul prezentat. Copilul este asezat in decubit dorsal. I se prezinta in plan median un inel colorat din plastic, caruia i se imprima o miscare lenta in linie orizontala. Copilul urmareste miscarea inelului, intr-un arc de 45-60 de grade spre stanga si spre dreapta fata de planul median.

2 luni - Copilul este asezat in decubit dorsal. I se prezinta in plan median o jucarie viu colorata. Adultul observa daca copilul priveste direct si mai mult decat un moment obiectul prezentat. Copilul este asezat in decubit dorsal. I se prezinta in plan median o jucarie, careia i se imprima o miscare lenta in linie orizontala, pe un arc de 90-120 de grade. Copilul trebuie sa intoarca capul dintr-o parte in alta a liniei mediane. Adultul, aplecat asupra copilului, ii vorbeste dand din cap afirmativ. Copilul este stimulat sa gangureasca. O persoana familiara se deplaseaza prin camera in apropierea copilului, care o urmareste in miscare si isi modifica expresia la apropierea fetei acesteia (zambeste).

Citeste si:
Psihologia culorilor: Proprietățile psihologice ale celor 11 culori...
Psihologia culorilor:...

3 luni - Se plaseaza in palma copilului o jucarie usoara de plastic. Copilul trebuie sa arunce jucaria ferm, sa o scuture prin miscari bruste, sa o examineze 1-2 minute si sa o duca la gura. Copilul se afla in decubit dorsal. I se prezinta o jucarie in plan median, careia I se imprima o miscare de 180 de grade pornind de la stanga spre dreapta in raport cu linia mediana. Copilul trebuie sa urmareasca jucaria in miscare.

4 luni - Copilul se afla in decubit dorsal. Adultul il prinde de maini si imprima o usoara tractiune pe antebrate. Copilul isi ridica atat capul cat si umerii, cu o foarte usoara intarziere a capului la inceperea miscarii. Adultul il striga pe copil. Acesta se imobilizeaza ("trage cu urechea") sau intoarce capul spre examinator si il priveste atent.

Citeste si:
5 lucruri uimitoare despre dezvoltarea fătului în uter
5 lucruri uimitoare despre...

Foto: Shutterstock.com


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri