21 luni – Se prezinta copilului o papusa. Adultul cere copilului sa arate pe papusa unde sunt ochii, gura, urechile, parul, mainile etc. Copilul trebuie sa raspunda, aratand cu degetul pe papusa. Se asaza pe masa din fata copilului planseta cu figuri geometrice. I se cere copilului sa plaseze in spatiile corespunzatoare din planseta mai intai rondela, apoi patratul.
30 de luni – Adultul construieste o poarta (un pod) din trei pietre de constructie, pe masa din fata copilului. I se cere copilului sa construiasca, dupa model, o poarta (un pod) din alte trei pietre de constructie. Se dau copilului un creion si o hartie. Adultul traseaza pe hartie o linie regulata, orizontala. Copilul este invitat sa reproduca modelul.
33 luni – Adultul construieste o poarta din cel putin trei pietre de constructie, in fata copilului. Apoi ia modelul si ii cere copilului sa execute o constructie asemanatoare. Adultul cere copilului sa reproduca din memorie poezii scurte, cu versuri de 12-15 silabe (4 versuri). Cand copilul nu are nimic invatat dinainte, adultul ii cere sa reproduca dupa el o poezie scurta. Se prezinta copilului o imagine in care sunt ilustrate mai multe obiecte sau animale de acelasi fel. Copilul este intrebat: ce sunt acestea?
36 luni – Se prezinta doua poze, in care sunt ilustrate doua actiuni simple: un copil doarme, un copil mananca. Se cere copilului sa descrie pe imagine cele doua actiuni.
Institut: www.terapiam.ro
Aboneaza-te la NewsLetter-ul Kidz pentru a primi mai multe articole despre copii.
Citeste articolul pe Psiholife.ro
Foto: Shutterstock.com
De ce ajung femeile din România la psiholog. ”Trăim într-o cultură în care femeia e învățată să pună nevoile celorlalți înainte”
Metroul bucureștean scurtează drumul spre prevenția cancerelor asociate infecției cu HPV
“Love Fair”, târgul caritabil care schimbă soarta animalelor fără stăpân
Țările din Europa în care se fac cele mai multe transplanturi de celule stem. Pe ce loc e România?