Parintii trebuie sa fie constienti de nevoile psihologice ale copiilor, precum nevoia de dragoste, autonomie, relationare, pentru a le asigura o buna crestere.

Nevoia de competenta

Copilul are nevoie de a se simti util, de a fi competent si de a castiga recunoasterea si aprecierea celorlalti prin munca sa.

Lasati copilul sa se simta „util”, sa simta ca doriti ajutorul lui. Aceasta il va motiva sa-si doreasca sa deprinda tot ce se poate invata si sa invete cat mai bine. Este o motivatie care poate sta la baza performantei.

Nevoia de a fi sustinut

Copiii necesita suport familial adecvat pentru a se dezvolta. Nevoia de a fi sustinut implica atat factorul financiar, cat si cel emotional.

Nevoia de a invata

Nevoia de securitate

Securitatea este o nevoie esentiala pentru un copil, atat a mediului, cat si in privinta relatiilor cu familia. Tot aici se poate aminti nevoia de protectie.

Nevoia de a primi atentie

Lipsa atentiei duce adesea la comportamente negative, din partea copilului, pt a atrage atentia celor mari.

Nevoia de a fi inteles

Copiii au nevoie de acceptare in cadrul familiei sau al altor grupuri, precum si dorinta de primi empatie (intelegere).

Nevoia de a fi respectat

Pretuiti-va copiii ori de cate ori duc o sarcina la bun sfarsit, aceasta le va spori increderea si respectul de sine.

sursa foto: shutterstock


Vizionare placuta

Aboneaza-te la Garbo sau conecteaza-te prin Facebook pentru a primi periodic articole similare.
In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului Cele 11 nevoi psihologice ale copilului tau!.