5 Dezvoltare “asincrona”
In mod obisnuit, un copil se dezvolta cu o rata egala intelectual, emotional si fizic, corespunzator cu varsta.
Copiii supradotati pot prezenta o dezvoltare asincrona. Spre exemplu, un copil supradotat de 3 ani, poate avea dezvoltarea intelectuala a unui copil de 6 ani, abilitatile fizice ale unuia de 3 ani si dezvoltarea emotionala a unui copil de 2 ani.
Cu cat IQ-ul unui copil este mai ridicat, cu atat mai evident este fenomenul “dezvoltarii asincrone”.
6 Hipersensibilitate
Un copil supradotat manifesta o sensibilitate crescuta intr-unul din domeniile: psihomotor, emotional, intelectual, imaginativ.
Psihomotor: copilul este plin de energie, se pot remarca trasaturi precum vorbirea rapida, comportamentul impulsiv, nevoi scazute de somn.
Emotional si senzorial: copilul are simturile mult mai “ascutite”. El poate sa planga din cauza unui miros sau sunet neplacut sau din cauza unor haine prea aspre. Acesti copii traiesc cu o intensitate crescuta emotiile si sentimentele, iubesc arta si natura. Pot avea o timiditate exagerata, o grija deosebita pentru ceilalti, pentru dreptate, pentru natura.
Ei dezvolta sentimente foarte puternice de atasament/compasiune fata de anumite persoane, animale sau obiecte si tind sa fie foarte critici cu ei insisi, ca adulti.
Intelectual: copilul trece totul prin filtrul gandirii, intreaba excesiv la scoala, cauta raspunsuri la cele mai variate probleme, e stapanit de dorinta de cunoastere si invatare, de aceea va citi cu interes in anumite domenii.
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară