5 Dezvoltare “asincrona”
In mod obisnuit, un copil se dezvolta cu o rata egala intelectual, emotional si fizic, corespunzator cu varsta.
Copiii supradotati pot prezenta o dezvoltare asincrona. Spre exemplu, un copil supradotat de 3 ani, poate avea dezvoltarea intelectuala a unui copil de 6 ani, abilitatile fizice ale unuia de 3 ani si dezvoltarea emotionala a unui copil de 2 ani.
Cu cat IQ-ul unui copil este mai ridicat, cu atat mai evident este fenomenul “dezvoltarii asincrone”.
6 Hipersensibilitate
Un copil supradotat manifesta o sensibilitate crescuta intr-unul din domeniile: psihomotor, emotional, intelectual, imaginativ.
Psihomotor: copilul este plin de energie, se pot remarca trasaturi precum vorbirea rapida, comportamentul impulsiv, nevoi scazute de somn.
Emotional si senzorial: copilul are simturile mult mai “ascutite”. El poate sa planga din cauza unui miros sau sunet neplacut sau din cauza unor haine prea aspre. Acesti copii traiesc cu o intensitate crescuta emotiile si sentimentele, iubesc arta si natura. Pot avea o timiditate exagerata, o grija deosebita pentru ceilalti, pentru dreptate, pentru natura.
Ei dezvolta sentimente foarte puternice de atasament/compasiune fata de anumite persoane, animale sau obiecte si tind sa fie foarte critici cu ei insisi, ca adulti.
Intelectual: copilul trece totul prin filtrul gandirii, intreaba excesiv la scoala, cauta raspunsuri la cele mai variate probleme, e stapanit de dorinta de cunoastere si invatare, de aceea va citi cu interes in anumite domenii.
De ce ajung femeile din România la psiholog. ”Trăim într-o cultură în care femeia e învățată să pună nevoile celorlalți înainte”
Metroul bucureștean scurtează drumul spre prevenția cancerelor asociate infecției cu HPV
“Love Fair”, târgul caritabil care schimbă soarta animalelor fără stăpân
Țările din Europa în care se fac cele mai multe transplanturi de celule stem. Pe ce loc e România?