Semne caracteristice anorexiei
1 Refuzul de a mentine geutatea corporala normala, ducand la o greutate corporala de mai putin de 85% din cea corespunzatoare.
2 Frica intensa de a nu lua in greutate, chiar daca este subponderal(a).
3 Negarea seriozitatii greutatii corporale scazute
4 Angajarea in diete drastice si autoinfometare
5 Instalarea amenoreei (absenta a cel putin trei cicluri menstruale consecutive).
6 Varsaturi autoprovocate, abuz de laxative sau de sport.
7 Simptome depresive: dispozitie depresiva, sentimente de vinovatie, autostima scazuta, labilitate emotionala, iritabilitate, insomnie, sentimente de inadecvare si izolare sociala.
Simptomatologia poate sa apara dupa un eveniment psihotraumatizant sau, de cele mai multe ori, dupa remarci malitioase la adresa greutatii.In ciuda slabirii excesive, adolescentele cu anorexie pot avea mult timp rezultate foarte bune la scoala sau in activitatile obisnuite.
In ceea ce priveste sugarii cu anorexie acestia sunt fie foarte iritabili, agitati, plang mult, varsa sau, dimpotriva, pot fi apatici si retrasi, nici macar nu inghit hrana data de parinte. Anorexia la sugar poate sa apara dupa schimbarea regimului alimentar. Ei scad in greutate rapid sau nu reusesc sa ajunga la greutatea adecvata varstei.
Semne specifice bulimiei
1 Episoade recurente de mancat excesiv (in special dulciuri) si sentimentul de lipsa de control al mancatului (nu poate stopa mancatul sau controla ce sau cat mananca).
2 Comportament compensator pentru prevenirea luarii in greutate: varsaturi autoprovocate, abuz de laxative, post sau exercitii excesive.
Episoadele de mancat excesiv pot fi precedate de o emotie negativa, de diferiti factori de stres sau anxietate si se pot insoti de sentimente de vinovatie, de rusine ca nu se pot autocontrola.
De ce ajung femeile din România la psiholog. ”Trăim într-o cultură în care femeia e învățată să pună nevoile celorlalți înainte”
Metroul bucureștean scurtează drumul spre prevenția cancerelor asociate infecției cu HPV
“Love Fair”, târgul caritabil care schimbă soarta animalelor fără stăpân
Țările din Europa în care se fac cele mai multe transplanturi de celule stem. Pe ce loc e România?