Enurezis-ul (tulburarea de urinare la copii) a fost descris inca din 1550 i.C. - pe "papirusul lui Eblis".

Enurezis deriva din cuvantul grecesc „enourein” care inseamna a elimina urina.

Ce este enurezis-ul?

Istoria acestei tulburari subliniaza supararea si nemultumirea parintilor fata de simptomul copilului si incapacitatea lor de a intelege ca nu sunt actiuni voluntare.

Enurezis-ul este definit ca o eliminare involuntara de urina, in absenta unei boli organice si care survine la un copil mai mare de 5 ani.

Enurezis-ul poate fi nocturn sau diurn, primar sau secundar ; la baieti, el are o prevalenta de 7%.

enurzis pipi in pat noaptea

Cand apare enurezis-ul ?

In jurul varstei de 3 ani se stabileste controlul sfincterian pentru majoritatea copiilor.

La 3 ani, 26% din copii continua sa prezinte mictiuni involuntare in timpul zilei; 34% dintre copii prezinta mictiuni involuntare nocturne.

La 5 ani, aproximativ 3% dintre copiii autisti continua sa aiba mictiuni involuntare in timpul zilei ; 10% au mictiuni involuntare in cursul noptii;

La 8 ani, 2% dintre copii mai au mictiuni involuntare in timpul zilei; 4% dintre copii mai au mictiuni involuntare in timpul noptii.

Enurezis-ul si cauzele lui

Conform opiniei medicale, factorii care duc la aparitia enurezis-ului pot fi grupati in factori cauzali si factori favorizanti.

Factorii cauzali :

1Fiziologici- intarziere in maturizarea structurilor sistemului nervos responsabile de controlul sfincterian sau intarziere in maturizarea vezicii urinare (capacitate vezicala redusa).

Enurezis foto@Shutterstock.com


Vizionare placuta

Aboneaza-te la Garbo sau conecteaza-te prin Facebook pentru a primi periodic articole similare.
In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului Enurezis - Tulburarea de urinare la copii.