28 Iunie 2013 publicat în Copil 24 share-uri

Enurezis-ul (tulburarea de urinare la copii) a fost descris inca din 1550 i.C. - pe "papirusul lui Eblis".

Enurezis- semne si simptome specifice

Copilul cu enurezis va avea repetate emisii de urina in pat, in timpul somnului, sau in haine, in timpul zilei (involuntare sau voluntare).

Acest comportament trebuie sa aiba o frecventa de 3 ori/saptamana pentru cel putin 3 luni consecutiv, pentru a se pune diagnosticul de enurezis.

Copilul trebuie sa aiba mai mult de 5 ani (considerandu-se ca abia dupa aceasta varsta se obtine controlul sfincterian si maturizarea functionala a aparatului reno-urinar) la majoritatea copiilor.

Comportamentul nu se datoreaza unor boli organice, dar pot sa fie implicati factori stresanti (scolari, familiali, sociali).

In primele luni de viata, copilul are un numar foarte mare de mictiuni zilnice (15 - 18 / zi). La un an, copilul poate avea in jur de 4 -5 mictiuni in 24 de ore. Numarul mictiunilor nocturne scade foarte mult astfel incat in jur de 2 ani mare parte din copii raman curati in timpul somnului, foarte rar avand cate un episod, iar in timpul zilei reusesc sa ceara olita la vreme. In general se considera ca de la 3 ani copilul reuseste sa fie curat tot timpul zilei, rareori avand o mictiune involuntara spre dimineata, care-l trezeste din somn.

Copilul care intre 2 si 3 ani a dobandit control sfincterian si nu a mai urinat in pat ani de zile dar la un moment dat incepe din nou, se considera enurezis secundar si de obicei este declansat de factori stresanti ambientali.

Tratamentul enurezis-ului

1 Tratament psihoterapeutic

Se va evalua motivatia si comportamentul parintilor. Pentru multi copii si parinti udatul patului este un act banal si neimportant, dar pentru altii, fiecare eveniment este sanctionat.

Vor fi luate in considerare:

- atitudinile educationale pe care parintii le-au adoptat deja: restrictie de lichide, obligatia de a mictiona inainte de culcare;


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri