Accesul copiilor la vaccinare gratuita impotriva unor boli care pot duce la spitalizare are un impact semnificativ atat pentru sanatatea lor, cat si pentru economia sistemului sanitar. Astfel, Marea Britanie se aliniaza la cele peste 45 de tari din intreaga lume care, indiferent de nivelul lor economic, au inclus deja vaccinarea anti-rotavirus in schema nationala de imunizare.

Comunicat de presa

De la 1 iulie 2013, Guvernul britanic introduce vaccinarea copiilor impotiva infectiei cu rotavirus in cadrul Programului National de Imunizare. Ca urmare a acestei decizii, Societatea Romana de Pediatrie subliniaza ca accesul la vaccinare gratuita a populatiei pediatrice are un impact semnificativ pentru sanatatea copiilor.

Astfel, Comitetul Comun de Vaccinare si Imunizare (Joint Committee on Vaccination and Immunization) din Marea Britanie a concluzionat ca prevenirea la scara larga a infectiei cu rotavirus este o masura necesara, iar decizia are la baza rezultatele evaluarii eficientei vaccinarii, corelate cu impactul semnificativ al acestei boli la copii. In acest fel, Marea Britanie se aliniaza recomandarilor Organizatiei Mondiale a Sanatatii, iar toti copiii intre 6 si 24 de saptamani vor beneficia gratuit de vaccinare impotriva infectiei cu rotavirus.

Totodata, facilitarea accesului la preventie degreveaza sistemul sanitar de cheltuielile anuale de spitalizare. Astfel, numai in Marea Britanie, decizia introducerii vaccinarii impotriva rotavirusului in Programul National de Imunizare va scuti Serviciul National de Sanatate (NHS) de costuri de spitalizare de 14.2 milioane de lire sterline, in fiecare an.

Un studiu realizat la nivel mondial arata ca 80% din copiii de pana in 2 ani petrec pana la 5 zile in spital din cauza infectiei cu rotavirus. Datele Organizatiei Mondiale a Sanatatii arata ca 36% din internările pentru boli diareice la copiii de pana in 5 ani sunt cauzate de infectia cu rotavirus, iar perioada de internare este mai mare decat la alte boli diareice.

Inca din 2009, Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda introducerea vaccinarii anti-rotavirus in Programele Nationale de Imunizare din toate tarile, pentru a proteja copiii de aceasta afectiune.

De asemenea, decizia facilitarii accesului la vaccinarea anti-rotavirus a populatiei pediatrice este sustinuta de date care arata eficienta programului de vaccinare naționala. De exemplu, in Belgia, dupa numai doi ani de la inceperea vaccinarii, se inregistreaza cu 80% mai putine cazuri de rotavirus la copiii sub 1 an, varsta la care boala poate aparea intr-o forma mai grava.

Foto@shutterstock.com


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri