29 Martie 2019 publicat în Copil 35 share-uri

IN ACEST ARTICOL:
Anca Grecu, primul doctor în educație acvatică din România se numără printre speakerii invitați la eveniment.

Pe 13 aprilie, de la ora 9.00 va avea loc evenimentul Garbo Smart Parenting unde vom afla de la specialiști în psihologie, nutriție și sport care sunt beneficiile jocurilor și jucariilor educative în procesul de creștere a copilului. Mai mult de atât, vom afla metode noi prin care îi putem împrieteni pe cei mici cu un stil de viață sănătos prin intermediul jocurilor, al imaginației și al creativității.

Anca Grecu, primul doctor în educație acvatică din România se numără printre speakerii invitați la eveniment. Dincolo de acest prestigios titlul, ea este autoarea volumului Bebelușul tău știe să înoate și conduce echipa de specialiști în educație acvatică și natație infantilă de la Baby Spa. De la ea vom afla cât de multe beneficii poate aduce înotul în viețile copiilor, cum își pot învinge teama de apă și cum îi putem ajuta să aibă o viață activă prin intermediul jocurilor educative.

Înscrie-te AICI la Garbo Smart Parenting!

Prima, și poate cea mai controversată întrebare pe care o primești este, cu siguranță ”De la ce vârstă aducem copiii la bazin?”. Există o vârstă potrivită pentru această activitate?

Niciodată nu e prea târziu să aducem copiii la înot însă e bine de știut faptul că cei mici pot fi aduși la bazin de la primele luni de viață. Cu siguranță în acest caz nu putem vorbi despre stiluri de înot si dans sincron în apă, dar putem vorbi despre o serie amplă de beneficii atunci când copilul intră în contact cu piscina de la 4 luni.

Care sunt aceste beneficii?

Ele sunt împărțite întocmai ca temele de discuție din cadrul evenimentului Smart Parenting. Vorbim, pe de-o parte, de achiziții emoționale, sociale și chiar intelectuale dobândite prin înot, precum și de beneficii fizice. În ceea ce privește intervalul de vârsta la care ne raportăm acum, adică 3-7 ani, e important de știut faptul că orele la bazin pot pune bazele perfomanțelor școlare șii îi pot ajuta pe cei mici să între mai ușor în colectivitate, fie că vorbim de școală sau grădiniță.

De asemenea, alături de capacitățile motrice dezvoltate la orele de înot, copiii capătă un alt lucru important: încredere în forțele proprii. Prin jocurile de la piscină, prin provocări și prin încurajări, micuții devin mai independenți și mai puternici, mai siguri de performanțele lor iar acest lucru se vede chiar de la primele ore.

Cei mai mulți dintre părinți percep o oră la bazin echivalentă cu o oră de joacă pentru copii. Putem pune egal între joacă și înot?

Aș zice că mai degrabă putem pune egal între jocuri educative și ora petreecută la bazin pentru că aceasta din urmă e mai mult decât bălăcealaă, este educație acvatică în cel mai propriu sens al cuvântului. Desigur că metodele folosite de echipa pe care o coordonez la Baby Spa îmbracă și o formă ludică, are această latură jucăușă tocmai pentru că ne adresăm, desigur, copiilor, iar modalitatea cea mai ușoară prin care învață este în mod cert, jocul.

Ce învață, concret, în timpul petrecut la bazin?

 Ce e important de subliniat aici e faptul că în timpul acestor cursuri, copiii fac mai mult decât să se bălăcească. Învață să își controleze respirația și instinctele, să exploreze, să încerce, să eșueze și să încerce din nou. Până să învețe un stil de înot, învață să fie curioși, independenți, competitivi și cooperanți. Mediul acvatic este un ”instrument” pedagogic extraordinar de ofertant pentru toate categoriile de vârstă.

Care este cea mai mare prejudecată de care te-ai lovit în coordonare programelor de educație acvatica?

Părinții sunt reticenți la astfel de programe din două motive: pe de-o parte, vârsta copiilor deși aceștia, așa cum ziceam, se pot bucura de efectele benefice ale înotului încă de la primele luni de viață. Pe de cealaltă parte, unii dintre ei aleg să țină copiii departe de bazin pentru că acestora de pe urmă le este teamă de apă. Cu siguranță există copii care au astfel de frici însă ele pot fi învinse cu răbdare și cu blândețe. Am auzit numeroase povești băbești despre cum poți vindeca micuțul de această teamă și cel mai des am auzit varianta cu împinsul în apă. Nu doar că un astfel de gest poate fi periculos, dar nici nu va face altceva decât să îi exacerbeze copilului teama de apă.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri