Ce este impetigo?
Impetigo este o infectie cutanata foarte contagioasa ce afecteaza in principal sugarii si copiii. Apare de obicei ca vezicule si leziuni rosii pe fata, in special in jurul nasului si gurii, precum si pe maini si picioare.
Cand afecteaza pielea doar la suprafata, se numeste impetigo superficial. Impetigo poate afecta, de asemenea, zone mai profunde ale pielii. Poate aparea pe pielea sanatoasa sau poate sa apara in cazul in care pielea a fost ranita printr-o taietura, zgariere sau o muscatura de insecte. Se numeste impetigo primar atunci cand infecteaza pielea sanatoasa si impetigo secundar atunci cand apare pe pielea afectata.
Copiii cu aceasta infectie sunt foarte contagiosi, dar raspandirea bolii poate fi redusa printr-o buna igiena, acoperirea ranilor cu pansamente si mentinerea copilului departe de colectivitate pana cand nu mai este infectios.
Forme de impetigo
Forma nonbuloasa
Forma nonbuloasa este cauzata in principal de Staphylococcus aureus. Este cea mai comuna forma de impetigo, provocand pana la 70% dintre cazuri. De obicei, incepe cu rani rosiatice, mancarime in jurul gurii si nasului. Leziunile se sparg, lasand in jurul lor pielea rosie si iritata. Se formeaza o crusta galben-maronie. Cand crustele se vindeca, raman pete rosiatice care se estompeaza si nu lasa cicatrici. Citeste continuarea articolului pe mamisicopilul.ro
Foto: pixabay.com
5 din 10 români sunt irascibili sau au probleme de concentrare din cauza lipsei de somn
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români