18 Februarie 2021 publicat în Copil 2 share-uri

Somatizarea la copii, ca si la adulti, se refera la manifestarea unor aspecte psihologice (ingrijorari, suferinte, stres, emotii dificile intense) sub forma unor simptome fizice, fara ca acestea sa fie cauzate de afectiuni organice (fizice). Cum se manifesta somatizarea in cazul copiilor, din ce cauze si in ce conditii apare si ce pot face parintii in cazul copiilor care somatizeaza?

Ce este somatizarea?

Somatizarea se refera la aparitia unor dureri si alte simptome si manifestari fizice care nu au o cauza organica sau care nu pot fi legate clar de o afectiune fizica sau tulburare psihica. Aceste simptome sunt foarte variate si pot include dureri, palpitatii, oboseala, dificultati de respiratie, slabiciune musculara, probleme gastrointestinale si altele. Desi nu pot fi explicate de o boala sau de un mecanism patofiziologic, aceste simptome sunt reale, putand aparea atat la adulti, cat si la copii.

Cei mai multi oameni experimenteaza somatizarea cel putin o data in viata, adica resimt simptome fizice in absenta unor boli. De exemplu, unele persoane pot vomita din cauza anxietatii pe care o resimt, altii pot avea dureri de cap din cauza stresului, altii pot avea dureri de stomac inainte de a sustine o prezentare in public.

La copii, somatizarea este foarte frecventa. In cazul lor, se intampla des ca stresul si emotiile intense si dificile pe care le simt sa fie exprimate sub forma unor simptome fizice.
Insa in ciuda prevalentei ridicate, studiile si informatiile despre somatizarea la copii sunt limitate; la fel si posibilele consecinte pe care acest proces le-ar putea avea. De asemenea, identificarea somatizarii este deseori dificila si anevoioasa. Spre deosebire de tulburarea de somatizare la adulti, nu exista criterii de diagnostic specifice pentru copii. Citeste continuarea articolului pe mamisicopilul.ro

Foto articol: pexels.com


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri