Ce este somatizarea?
Somatizarea se refera la aparitia unor dureri si alte simptome si manifestari fizice care nu au o cauza organica sau care nu pot fi legate clar de o afectiune fizica sau tulburare psihica. Aceste simptome sunt foarte variate si pot include dureri, palpitatii, oboseala, dificultati de respiratie, slabiciune musculara, probleme gastrointestinale si altele. Desi nu pot fi explicate de o boala sau de un mecanism patofiziologic, aceste simptome sunt reale, putand aparea atat la adulti, cat si la copii.
Cei mai multi oameni experimenteaza somatizarea cel putin o data in viata, adica resimt simptome fizice in absenta unor boli. De exemplu, unele persoane pot vomita din cauza anxietatii pe care o resimt, altii pot avea dureri de cap din cauza stresului, altii pot avea dureri de stomac inainte de a sustine o prezentare in public.
La copii, somatizarea este foarte frecventa. In cazul lor, se intampla des ca stresul si emotiile intense si dificile pe care le simt sa fie exprimate sub forma unor simptome fizice.
Insa in ciuda prevalentei ridicate, studiile si informatiile despre somatizarea la copii sunt limitate; la fel si posibilele consecinte pe care acest proces le-ar putea avea. De asemenea, identificarea somatizarii este deseori dificila si anevoioasa. Spre deosebire de tulburarea de somatizare la adulti, nu exista criterii de diagnostic specifice pentru copii. Citeste continuarea articolului pe mamisicopilul.ro
Foto articol: pexels.com
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară