Organizația Salvați Copiii atenționează cu privire la riscurile la care sunt expuși copiii pe internet, în contextul intensificării activităților din mediul online

IN ACEST ARTICOL:

Potrivit studiului realizat de Organizația Salvați Copiii, 63 % dintre elevi, părinți și profesori consideră că una dintre prioritățile pe care autoritățile ar trebui să și le asume este siguranța copiilor în mediul online. Pandemia Covid-19 a contribuit la intensificarea nevoii copiilor de a petrece mai mult timp pe internet, fie pentru școală, fie pentru activități recreative, accentuând astfel riscurile la care aceștia se expun online. Astfel, cyberbullyingul, sextingul, știrile false sau dependența de internet, reprezintă provocări actuale de mare interes, atât pentru părinți, cât și pentru specialiștii în educație.

 

Comunicat de presa

Îngrijorarea legată de fenomenul proliferării în mediul online a imaginilor ce înfățișează abuz sexual asupra copiilor sau cele care prezintă conținut ilegal sau dăunător a luat amploare în ultimii ani și s-a accentuat, la rândul său, pe parcursul pandemiei Covid-19.

Numărul de sesizări primite pe parcursul anului 2020 în cadrul liniei esc_ABUZ, ce vizează conținutul ilegal sau dăunător pentru copii din mediul online, a fost de 1.543, iar în 72 % dintre situații, materialele raportate au înfățișat abuz sexual asupra copiilor, nuditate infantilă sau copii care pozează în ipostaze sexualizate. La fel ca în anii precedenți, într-o proporție covârșitoare (85 % dintre cazuri), victimele sunt de gen feminin. În ceea ce privește vârsta victimelor, 8 % reprezintă cazuri care înfățișează copii cu vârsta aproximativă de până în cinci ani, 76 % dintre rapoarte prezintă copii cu vârsta aproximativă între 6 și 10 ani, 14 % dintre victimele înfăţişate în materiale aveau vârsta cuprinsă între 11 și 15 ani, în timp ce 2 % reprezintă adolescenți între 15 și 18 ani.

“Contextul actual ne obligă și ne responsabilizează mai mult decât oricând să acționăm cu toate resursele pentru a ne asigura că toți copiii utilizează internetul într-o manieră eficientă, dar mai ales sigură, întrucât pericolele la care pot fi expuși online sunt adesea greu de imaginat, chiar și de cei mai experimentați dintre adulții care utilizează internetul. Timpul excesiv petrecut în mediul virtual generează o serie de contexte periculoase pentru copii, iar atenția părinților nu trebuie să fie îndreptată doar pentru a le asigura copiilor acces la internet și dispozitive digitale, dar și spre modalitățile prin care îi pot sprijini pe aceștia să evite situațiile riscante. Cea mai ușoară cale prin care pot contribui la eliminarea conținuturilor dăunătoare este aceea de a raporta către esc_ABUZ acele imagini care sunt în mod clar supărătoare. Salvați Copiii va continua să colaboreze cu autoritățile pentru contribui la descreșterea fenomenul imaginilor cu abuz sexual asupra copiilor și să ofere sprijin tuturor copiilor care sunt victimele abuzurilor pe internet.” a declarat Gabriela Alexandrescu, Preşedinte Executiv al Organizației Salvaţi Copiii România.

Comparativ cu situația de dinaintea stării de urgență, 59 % dintre copiii români raportează o creștere în sentimentul că au petrecut prea mult timp pe internet sau folosind dispozitive digitale în perioada pandemiei, iar 40 % dintre ei susțin că s-a întâmplat mai mult ca în trecut să nu mănânce sau să nu doarmă din cauza internetului. Pentru 22 % dintre ei perioada pandemiei a însemnat o înmulțire a situațiilor sau evenimentelor de pe internet care să îi deranjeze, să îi facă să se simtă inconfortabil sau că nu ar fi trebuit să descopere conținutul respectiv. De asemenea, temerile părinților s-au accentuat, 55 % dintre ei fiind mai îngrijorați ca în trecut de faptul că cei mici ar putea intra în contact pe internet cu adulți care încearcă să îi exploateze sau să abuzeze sexual, în timp ce 48 % sunt mai preocupați de faptul că copiii lor ar putea fi victime ale mesajelor instigatoare la ură sau ale sextingului (primirea sau trimiterea de mesaje cu conţinut sexual explicit – fotografii, text, video).[1]

Raportul privind cazuistica liniei de raportare a abuzurilor asupra copiilor esc_ABUZ a fost prezentat în cadrul dezbaterii intitulate Provocări în utilizarea internetului de către copii. Modalități de sprijin și interventie”, moderată de doamna Gabriela Alexandrescu, Președinte Executiv al Organizației Salvați Copiii, la care au luat parte reprezentanţi ai Ambasadei Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord în România, Autorităţii Naţionale pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, Copii și Adopții, Inspectoratului General al Poliţiei Române, Institutului de Cercetare al Academiei Române, Secției de combatere a infracțiunilor de terorism și a criminalității informatice din cadrul DIICOT și Centrului Internațional pentru Copii Dispăruți și Exploatați Sexual. Reprezentanţii autorităţilor au oferit detalii procedurale şi statistici privind modul de lucru şi de intervenţie în cazuri de abuz sexual asupra copiilor.

Cu același prilej, Salvati Copiii a lansat campania de informare „Unskippable Stories” („Povești peste care nu putem trece”), privind raportarea conținuturilor ilegale sau dăunătorare pe internet, realizată cu scopul de a aduce în atenția publicului modalitățile prin care toți utilizatorii pot contribui la crearea unui mediu online sigur pentru copii. Campania prezintă o serie de șase clipuri audio-video ce înfățișează conversații între abuzatori și victime, inspirate din cazuri reale. Acestea vor fi difuzate în mediul online, pe Facebook și Youtube, sub forma unor mesaje scurte, care nu pot fi dezactivate sau ignorate, întocmai cum poveștile copiilor, victime ale abuzurilor pe internet, nu pot fi trecute cu vederea. Fiecare dintre aceste clipuri audio-video îi va redirecționa pe utilizatori către pagina web pe care este disponibil formularul de raportare, pe baza căruia operatorii liniei esc_ABUZ analizează cazurile și colaborează apoi cu autoritățile competente pentru eliminarea conținuturilor nepotrivite și identificarea agresorilor. Campania va fi susținută de publicații online și posturi de radio, precum și bloggeri și jurnaliști.

În cadrul dezbaterii au fost prezentate şi rezultatele programului Ora de Net din anul 2020. Pe parcursul anului precedent, deși afectat de pandemie și restricții, atât activităţile educaţionale, cât și activitățile de sprijire a copiilor, părinților și profesorilor derulate de Salvați Copiii au continuat cu și mai mare amploare, astfel încât utilizarea internetului să se desfășoare într-un mod sigur, util și eficient. Activitățile au constat în sesiuni de informare, concursuri şcolare şi proiecte derulate online care au implicat peste 41.015 de copii și 20.574 de adulți la nivel național, precum și campanii sau conferințe distribuite online care au adunat zeci de mii de vizualizări.

Despre Organizaţia Salvaţi Copiii

De 31 de ani, Salvați Copiii România construiește programe sociale, politici publice și practici solide în beneficiul copilului din România. Expertiza și complexitatea proiectelor la nivel național fac din organizație o instituție socială esențială, al cărei rol este medierea între societatea și autoritatea publică, în beneficiul copilului. În cele peste trei decenii de activitate, Salvați Copiii a intervenit activ în societate, identificând soluții concrete pentru protejarea și sprijinirea copiilor vulnerabili, și a militat, în același timp, pentru o colaborare viabilă cu autoritățile decidente, pentru asigurarea interesului superior al copilului. Salvați Copiii și-a asumat rolul de supraveghere vigilentă a autorităților publice, în așa fel încât acestea să implementeze politici publice de durată care să corecteze cauzele care duc la vulnerabilizarea copiilor.

Totodată, organizația a reușit să creeze rețele active de solidaritate, prin încurajarea responsabilității sociale a companiilor și a societății, în sens larg.

În calitate de membru al Save the Children, cea mai mare organizaţie independentă din lume care promovează drepturile copilului şi care cuprinde 30 de membri şi desfăşoară programe în peste 120 de ţări, VIZIUNEA noastră este o lume care respectă, pentru fiecare copil, dreptul său la supraviețuire, educație, protecție și participare, asumându-ne MISIUNEA de a obţine progrese importante privind modul în care copiii sunt trataţi şi producerea schimbărilor imediate şi de durată în viaţa acestora. Peste 2.570.000 de copii au fost implicați în programele și campaniile Organizației Salvați Copiii.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri