Vitamina C si rolul ei
Vitamina C a fost mai intai utilizata in tratarea scorbutului si altor boli asociate deficientei de vitamina C si mai apoi s-a descoperit ca aceasta are un efect benefic in ameliorarea simptomelor de raceala si gripa, fiind considerata de baza in sustinerea sistemului imunitar. Solubila in apa, vitamina C nu poate fi sintetizata de organismul nostru, ceea ce inseamna ca putem beneficia de ea numai daca o suplimentam sau daca vom consuma alimente care o contin.
Vitamina C este esentiala in indeplinirea unor functii biologice precum productia de colagen si L-carnitina, alaturi de alti neurotransmitatori. Colagenul este componenta principala a numeroase tesuturi printre care oase, tendoane, cartilaje, ligamente, cornee, piele, intestine si vase de sange. De exemplu, aproape 2% din tesutul muscular are in compozitie colagen.
Pe langa sustinerea metabolizarii proteinelor, vitamina C are proprietati antioxidante, protejand celulele de efectele radicalilor liberi care, in timp, pot duce la aparitia bolilor de inima, a cancerului sau artritei.
Vitamina C este cunoscuta si pentru imbunatatirea capacitatii de memorare, protejand impotriva stresului oxidativ de la nivelul creierului si al coloanei vertebrale, dar sustine si sanatatea ochilor.
Administrarea de vitamina C la copii
Deosebit de importanta pentru dezvoltarea sanatoasa a organismului copiilor, vitamina C sustine cresterea absorbtiei fierului, esentiala pentru copiii in crestere si ajuta la regenerarea formei reduse a vitaminei E. Mai mult, aceasta ajuta la intarirea sistemului imunitar, care, la cei mici, este in curs de adaptare la mediul de viata obisnuit. Astfel, vitamina C la copii va lupta eficient cu microbii și virusurile, va mentine sub control infectiile si va ajuta la vindecarea rănilor și a tăieturilor, destul de frecvente in perioada de crestere a copiilor si explorare a mediului inconjurator.
Vitamina C se administreaza in functie de varsta copilului, doza zilnica fiind recomandata dupa cum urmeaza: 0-6 luni – 40 mg; 7-12 luni – 50 mg; 1-3 ani – 15 mg; 4-8 ani – 25 mg; 9-13 ani – 45 mg; baieti intre 14-18 ani – 75 mg; fete intre 15-18 ani – 65 mg. Citeste continuarea articolului pe mamisicopilul.ro
Foto articol: pexels.com
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară