3 Iunie 2021 publicat în Copil 16 share-uri

Rani superficiale la copii – julituri, taieturi minore si zgarieturi – ce facem cand copilul se loveste? Iata care sunt masurile de prim ajutor pentru rani superficiale la copii si cand trebuie sa mergem la medic.

Ce sunt ranile superficiale?

Copilaria e nelipsita de julituri, zgarieturi si alte rani superficiale. Ranile superficiale au adancimea mai mica de 5 mm si sunt doar la nivelul pielii. Ranile profunde afecteaza stratul de grasime, vasele de sange, nervi etc. Din fericire, cele mai multe taieturi si zgarieturi la copii sunt usoare si pot fi tratate acasa. Copiii se confrunta des cu rani superficiale – julituri, zgarieturi si taieturi minore in timpul jocului, activitatilor sportive sau in timpul activitatilor obisnuite de zi cu zi. Taieturile sunt rani la nivelul pielii cauzate de un obiect ascutit. Zgarieturile si juliturile sunt rani de suprafata care nu trec mai departe de piele – sunt frecvente pe genunchi, coate si palme.

De obicei, sangerarea este foarte usoara. Astfel de probleme apar cel mai adesea vara, atunci cand pielea de pe maini si picioare este mai expusa. Ranile superficiale apar cel mai frecvent cand copilul cade, dar pot aparea oricand pielea intra in contact brusc cu o suprafata dura.

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Atunci când mi-am dat seama că totul depinde de mine, m-am liniștit 5 MAI – Eclipsă de lună prin penumbră și Lună plină în Scorpion – Cât trăim, învățăm, aflăm și experimentăm. Lecția inimii ușoare!

Juliturile si zgarieturile pot aparea pe orice parte a corpului, dar afecteaza de obicei mainile, coatele, genunchii. Controlul sangerarii va permite sa determinati gravitatea loviturii. Zgarieturile sunt de obicei mai dureroase decat taieturile, deoarece afecteaza o zona mai mare de piele si expun mai multe terminatii nervoase. Vindecarea unei zgarieturi sau julituri depinde de profunzime, dimensiune si localizare. De obicei, zgarieturile nu sangereaza prea mult, dar se poate scurge un lichid roz. Zgarieturile de pe fata sau de la nivelul capului pot parea de multe ori mai grave decat sunt de fapt si pot sangera mult din cauza aportului crescut de sange in zona.

Vindecarea unei rani trece de obicei prin cateva etape:

  • etapa inflamatorie – pielea este rosie initial, dureroasa, se formeaza cheaguri de sange la nivelul ranii pentru a opri sangerarea si apar o serie de secretii prin care se elimina celulele alterate – primele 3-4 zile;
  • etapa proliferativa – incepe sa se formeze nou tesut de sustinere, rosiatic, se formeaza crusta si sunt sintetizate fibre de colagen, pentru refacerea tesutului – zilele 4-6;
  • etapa de epitelizare – marginea leziunii incepe sa se reduca, se desprinde crusta si ramane o zona cicatrizata – zilele 6-10.

Retineti ca vindecarea completa depinde de severitatea leziunii si poate dura chiar si cateva luni. Citeste continuarea articolului pe mamisicopilul.ro

Foto articol: pixabay.com


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri