Ramona Hlandan - ,, Este indicat ca prima vizită a copilului la dentist să se facă la scurt timp după erupția primului dinte, adică în jurul vârstei de 6 luni”

17 Decembrie 2021 publicat în Copil 32 share-uri

IN ACEST ARTICOL:

Dentiția copiilor are nevoie de îngrijire! Pedodontia este o ramură extrem de serioasă a stomatologiei, iar părinții vor fi conștienți că cei mici trebuie să facă vizite cât mai dese la medicul stomatolog pentru a proteja sănătatea dentară a copiilor lor.

 

Care este cea mai frecventă metodă pentru a proteja sănătatea dentară la copii?

Prevenția! La fel ca în toate domeniile medicale și în stomatologie este mai bine să previi, decât să tratezi. Așadar, spălatul pe dinți este pe primul loc, atunci când vine vorba despre sănatatea orală a copiilor. De asemenea, consumul cu moderație al dulcurilor și al alimentelor cariogene, precum și vizitele regulate la stomatolog, contribuie la păstrarea sănătății dentare a celor mici.

Care sunt cele mai frecvente afecțiuni dentare la copii și de la ce vârstă ar trebui să facem prima vizită la dentist cu cei mici?

Cea mai frecventă afecțiune dentară care apare la copii este caria dentară, cu toate complicațiile care pot deriva din ea și care afectează atât dinții de lapte cât si dinții permanenți. De asemenea, traumatismele dentare sunt foarte frecvente, în special la copiii mici, care nu au un echilibru foarte bun. Dizamoniile dento maxilare sunt și ele des întâlnite, fiind reprezentate în special de înghesuiri dentare, dar și de spațieri, în unele cazuri.

Este indicat ca prima vizită a copilului la dentist să se facă la scurt timp după erupția primului dinte, adică in jurul vârstei de șase luni. Totuși, mulți părinți consideră că este prea devreme, însă este bine ca măcar până la împlinirea vârstei de doi ani, copilul să fie dus cel puțin o dată într-un cabinet de stomatologie.

Ce înseamnă demineralizarea dentară la copii și cum poate fi prevenită?

Demineralizarea, sau leziunea carioasă incipientă, reprezintă primul stadiu al unei carii și este singura formă reversibilă, care poate fi oprită în evoluție, prin remineralizare. Ea poate fi prevenită foarte ușor printr-o igienă dentară corespunzătoare, care constă în spălatul pe dinți de două ori pe zi, precum și prin vizite regulate la stomatolog unde se va face igienizarea profesională periodică și fluorizare.

Ce ne puteți spune despre „caria de biberon” sau caria copilăriei”( care sunt cauzele și cum putem preveni această afecțiune?)

Caria de biberon este o afecțiune dentară frecventă, care apare la vârste foarte mici și afectează majoritatea dinților de lapte.

Așa cum ne spune și numele, caria de biberon este cauzată de alăptatul prelungit, indiferent dacă este vorba de biberon sau de alăptarea la sân. De asemenea, lipsa spălatului pe dinți, după alăptare, este o altă cauză care contribuie la apariția cariei de biberon. Cel mai nociv este, bineînțeles, alăptatul pe timp de noapte, când copilul nu este spălat pe dinți după fiecare alăptare, zaharurile din lapte ramân în contact cu dintele o perioadă mare de timp și astfel poate să apară caria. Ca metodă ce prevenție a cariei de biberon se recomandă periajul dentar al copilului, după fiecare alăptare, precum și evitarea alăptatului prelungit. Se recomandă ca după vârsta de un an, când copilul mănâncă aproape orice, să nu mai fie alăptat noaptea. Astfel, se poate păstra o igienă dentară adecvată și poate fi prevenită apariția cariei.

Aș dori să ne spuneți cum este pregătită Clinica Trident Diminutiv- vorbiți aici în câteva cuvinte despre aparatura nouă, despre tehnologia de ultimă generație folosită de medicii specialiști în serviciile stomatologice pentru copii

La Trident Diminutiv copiii sunt primiți într-un spațiu special creat pentru ei, cu desene pe pereți și la televizor, cabinetul fiind astfel conceput încât sa creeze un mediu prietenos. De asemenea, personalul este foarte bine instruit în lucrul cu copiii de toate vârstele. Începând de la recepție și până ajunge pe scaunul stomatologic, fiecare copil este primit cu zâmbetul pe buze și ajutat sa se acomodeze. Nu în ultimul rând, personalul medical care tratează copiii este pregătit special în acest sens, pe o perioada de trei ani cât durează rezidențiatul de Pedodonție, în urma căruia rezultă medici specialiști care știu să abordeze și să trateze orice problemă apare la nivelul danturii celor mici!

De asemenea, la Trident există aparatură de ultimă generație, cum ar fi laserul dentar, care ne ajută să tratăm cariile fără a folosi freza, care pe mulți copii îi sperie. Totodată, pentru copiii foarte mici, sau pentru situațiile excepționale în care, din diverse motive, tratamentele nu pot fi efectuate pe scaunul stomatologic, Clinica Tident dispune de un bloc operator, unde se pot realiza intervenții cu anestezie generală, în condiții de maximă siguranță.

Ce înseamnă tratamentul cariilor dentare la copii și adolescenți, știm că este un tratament foarte complex și este detereminat de mai mulți factori- vârstă, leziuni, alte complicații…

Tratamentul cariei este, într-adevăr, unul complex, care depinde foarte mult de stadiul în care a fost descoperită caria, de dintele pe care a apărut (temporar/permanent) și nu în ultimul rând de gradul de cooperare al copilului. Situația ideală este atunci când descoperim caria în stadiu incipient, în urma controalelor periodice, și o tratăm foarte simplu, prin curățarea ei cu freza sau laserul și aplicarea unei plombe. Există însă situații în care este necesară efectuarea unei anestezii, în funcție de sensibilitatea fiecărui pacient. Evident, atunci când caria a ajuns la nerv și trebuie efectuat un tratament endodontic, anestezia este necesară, tratamentul fiind mai lung și mai dificil de suportat pentru cel mic. Materialele de obturație și planul de tratament diferă la dinții definitivi față de cei de lapte, tratamentele fiind personalizate și adaptate la fiecare caz în parte.

Vorbiți-ne, vă rog, despre pierderea timpurie sau târzie a dinților de lapte. Ce înseamnă acest lucru și ce boli dentare pot anunța astfel de afecțiuni?

Dinții de lapte se pierd treptat, odată cu creșterea dinților permanenți, printr-un mecanism fiziologic în care, în timpul erupției, dintele permanent ”mănâncă” rădăcina dinților temporari și aceștia cad. În situația în care un dinte de lapte este scos mai devreme decât ar trebui, erupția dintelui permanent va fi modificată. Acesta poate erupe mult prea devreme, când rădăcina lui nu este complet formată, poate erupe mai târziu, sau poate erupe într-o poziție greșită, datorită faptului că, prin extragerea timpurie a dintelui de lapte, spațiul destinat erupției dintelui permanent s-a micșorat și acesta nu mai are loc să erupă pe poziția lui optimă. Toate aceste probleme apărute la dinții temporari pot duce la necesitatea purtării unui aparat ortodontic, pentru alinierea corectă a dinților permanenti.

Ce le transmiteți părinților? Cum ar trebui să se implice pentru ca sănătatea dentară a copiilor să fie optimă?

Părinții din ziua de astăzi sunt foarte informați și am fost plăcut surprinsă de numărul tot mai mare de părinți care își aduc copiii la dentist încă din primul an de viață. Celor care nu au făcut încă acest pas le recomand să o facă, în viitorul apropiat. Copiii trebuie aduși de mici la dentist, chiar daca NU au probleme cu dinții. Vizitele regulate creează o conexiune între medicul stomatolog și copil, acesta din urmă venind cu drag de fiecare dată la control. Pe langă confortul pe care îl au copiii obișnuiți cu mersul la stomatolog, orice problemă dentară va apărea, va fi depistată rapid și tratată cu ușurință. De asemnea, părinții vor afla informații importante despre îngrjirea danturii celor mici și astfel copiii vor deveni niste adulți cu o dantură sănătoasă și fără frica de stomatolog! (Ramona Hlandan- medic specialist pedodonție).


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri