27 Martie 2023 publicat în Copil 1 share-uri

Copilăria este una dintre cele mai frumoase perioade ale vieţii. Este normal ca aceasta să fie dominată de joacă, activităţi de explorare şi relaţionare, dar şi de activităţi de învăţare. Copiii nu au nevoie de un program care să semene cu cel al unui job full-time şi nici de stres.

Există metode prin care aceştia pot învăţa prin joacă. Numeroase jocuri pentru copii aduc un plus de valoare în dezvoltarea lor, însă este esenţial să le găseşti pe cele potrivite.

În funcţie de personalitatea fiecărui copil vei descoperi că nu există o reţetă perfectă de jocuri şi activităţi care să fie pe placul tuturor. Totuşi, contează mult şi modul în care prezinţi o activitate celor mici.

Jocurile şi activităţile distractive nu trebuie să fie o corvoadă sau o obligaţie. Cei mici nu au nevoie de presiune. De fapt, presiunea nu este utilă nici pentru adulţi, nici pentru copii. Un mediu sigur, în care nu există obligaţii inutile, presiuni şi folosirea în exces a cuvântului “trebuie” este ideal.

Dacă îţi doreşti să alegi cele mai bune jocuri şi activităţi pentru dezvoltarea sănătoasă a celor mici, iată câteva idei utile pe care să le încerci:

Tarot Online: Previziuni și etalări zilnice. Descoperiți legătura dintre filozofia Zen și dezvoltarea mentalității!  Un broker AVBS Credit a intermediat anul trecut un volum de credite în valoare de aproape 11 milioane de euro 6 proiecte pentru elevi încep în luna mai în București. Cursuri gratuite de înot și un târg educațional, printre acestea

Jocurile Lego

Când vine vorba de jucării pentru copii, Lego se număra printre cele mai populare alegeri din întreaga lume. Principiile jocurilor Lego sunt simple, cei mici trebuie să construiască diverse obiecte şi scenarii cu ajutorul unor piese ce se îmbină. De multe ori, piesele se pot îmbina în mai multe feluri, astfel încât creativitatea copiilor este pusă la încercare.

Beneficiile jocurilor Lego pentru cei mici includ antrenarea atenţiei la detalii şi a creativităţii, a abilitaţilor motorii şi a gândirii logice. Mai mult, jocurile de acest tip nu sunt numai pentru copii. Spre exemplu, gama Lego Creator Expert se adresează adulţilor pasionaţi de piese speciale. Astfel, jocurile Lego sunt ideale pentru copii si adulți deopotrivă.

VREAU SĂ CRESC SĂNĂTOS! S-a lansat Green Report Podcast – întrebări și răspunsuri cu invitați excelenți pe teme de mediu MARELE Horoscop al Lunii Mai 2023: previziuni astrale complete pentru fiecare zodie în parte

Puzzle-urile

Un alt tip de joc foarte popular este puzzle-ul. Acestea au apărut acum sute de ani, însă rămân o alegere minunată pentru joacă celor mici.

Puzzle-urile au avantajul de a fi accesibile ca preţ şi de a oferi o sesiune de joacă ce antrenează memoria, răbdarea, dar şi abilităţile de soluţionare a problemelor. De asemenea, puzzle-urile se găsesc într-o mulţime de forme şi dimensiuni. Poţi achiziţiona puzzle-uri cu teme ce variază de la lumea antică şi istorie şi până la prinţese sau sporturi.

Mai mult, puzzle-urile se pot adapta uşor în funcţie de vârstă. Pentru copiii mici, poţi alege un puzzle cu 10, 20 sau 30 de piese, iar pentru cei mai mari poţi alege puzzle-uri cu 100, 200 sau 300 de piese.

Jocurile de societate

Există destule jocuri de societate potrivite atât pentru adulţi, cât şi pentru copii. Un bun exemplu este Scrabble. Scrabble este un joc unde fiecare participant trebuie să compună un cuvânt folosind un număr de litere primite aleatoriu şi pornind de la un cuvânt ce există deja pe tabla de joc. Acesta este o alegere perfectă pentru serile de distracţie în familie.

Cum putem integra principiile spirituale într-o lume modernă și agitată? Câteva sfaturi simple, dar puternice Durex România lansează SafeToPlayHub, cea mai mare campanie de educație sexuală de la noi din țară Lavazza lansează capsulele Qualità Rossa, neutre din punct de vedere al emisiilor de carbon și compatibile cu aparatele de cafea Nespresso Original

Avantajul jocurilor de societate precum Scrabble, Monopoly sau Twister este că implică întreaga familie. La o seară de jocuri de societate pot participa o mulţime de persoane, de la copii mai mici sau mai mari la părinţi şi bunici. Astfel de jocuri îi ajută pe cei mici să îşi dezvolte spiritul de echipă, să înveţe să joace cinstit, dar şi să îşi antreneze gândirea strategică.

Jocurile în aer liber

Joaca în aer liber se număra printre cele mai eficiente metode prin care cei mici pot învăţa ce înseamnă munca în echipă. De asemenea, joaca afară îi va ajuta să descopere mediul înconjurător şi să înţeleagă cum funcţionează acesta. Încurajează-ţi copilul să se joace alături de alţi copii în aer liber, fie că este vorba despre leapşa, de-a v-ați ascunselea sau orice alt tip de joc.

Cazurile de depresie cresc dramatic la copiii cu vârsta între 11 și 14 ani și la adolescenți (Anchetă) Nu reușește să-și lege șireturile? Poate fi un semn că ai un copil supradotat, afirmă o specialistă din SUA ArtGranit redefinește calitatea și designul în domeniul amenajărilor interioare

Este important să incluzi în programul celui mic sesiuni de joacă în aer liber indiferent de anotimp. Chiar dacă vremea nu este foarte prietenoasă iarna sau toamna, cât timp nu există fenomene meteo precum ploaia torenţială sau ninsoarea abundenta ori viscolul, cel mic poate ieşi afară imbrăcat corespunzător.

Cea mai bună locaţie pentru joacă în aer liber este parcul. În parc, cel mic poate descoperi natura, poate cunoaşte o mulţime de alţi copii şi poate găsi diverse variante de jocuri.

Dezvoltarea armonioasă a copiilor se face atât prin învăţare şi educaţie formală, cât şi prin joacă. Pentru cei mici joaca nu este inutilă sau o pierdere de timp. Aceasta este absolut necesară în formarea lor. Jocurile potrivite îi vor ajuta să intealaga mediul înconjurător, să socializeze, să îşi dezvolte creativitatea şi să îşi antreneze gândirea strategică.

RoboWave, robotul educațional construit de echipa Națională de Robotică a României cu sprijinul companiei Wave Studio, a câștigat două campionate internaționale

Oferă-le copiilor şansă de a se juca într-un mod sănătos şi creativ. Nu opta pentru prea multe jocuri video sau digitale, ci încearcă mai degrabă să alegi jocuri ce implică socializare, creativitate sau munca în echipă.

Foto: Photo by La-Rel Easter on Unsplash


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri