Exista o legatura directa intre pofta de mancare si starea de sanatate a organismului copilului tau. De aceea, de fiecare data cand observi ca micutul are mai mult timp un apetit modificat (fie el scazut sau crescut) trebuie sa apelezi la medic, pentru ca modificarile poftei de mancare la copil pot trada existenta unei afectiuni.
Cat timp copilul tau este sanatos, el va manca cu pofta. Daca apetitul lui scade sau creste exagerat, este foarte probabil ca aceasta modificare sa fie determinata de aparitia unei afectiuni sau a unei stari de boala.
Pofta de mancare poate fi modificata in 2 moduri:
- Scaderea apetitului (anorexia): constituie diminuarea sau lipsa totala a poftei de mancare; reprezinta un semn des intalnit, dar nespecific in multe afectiuni si boli ale copilului.
- Cresterea apetitului (bulimia): cresterea exagerata a poftei de mancare si consumarea unor canatitati excesive de alimente.
Anorexia
La sugar, poate aparea imposibilitatea alimentarii din cauza unui obstacol in caile aeriene (respiratia este impiedicata), unor malformatii ale gurii sau in cazul existentei unei dureri la mestecat datorita unei otite, amigladite; aceasta situatie este o falsa anorexie deoarece pofta de mancare nu este diminuata, ci sugarul nu se poate hrani bine.
La copil, scaderea poftei de mancare poate aparea in timpul starilor de convalescenta dupa unele boli (raceli, gripe, bolile contagioase, parazitoze, enterocolite, pneumonii). De altfel, orice banala afectiune respiratorie, hepatica sau digestiva se insoteste de anorexie, care constituie aici o metoda de protejare a organismului.
Unele forme de anorexie care au o durata prelungita pot aparea in boli grave neurologice, endocrine, cardiovasculare, renale. In aceste cazuri, copilul inregistreaza o scadere ponderala de mare amploare, ajungand cum se spune in popor “piele si os”.
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară