Ca o mamica constiincioasa ce esti este normal sa te preocupi de anumite probleme in legatura cu micutul tau: "Cand va incepe sa mearga? Dar sa vorbesca? Mananca destul? Este bine dezvoltat pentru varsta lui?".

Ca o mamica constiincioasa ce esti este normal sa te preocupi de anumite probleme in legatura cu micutul tau: “Cand va incepe sa mearga? Dar sa vorbesca? Mananca destul? Este bine dezvoltat pentru varsta lui?”.

Astepti cu nerabdare si bucurie momentul in care ingerasul va ganguri prima silaba, iar bucuria este maxima atunci cand cel mic rosteste prima data “mama” sau “tata”, si daca acest moment intarzie sa apara te framanti si te ingrijorezi peste masura.

De obicei, copiii incep sa pronunte primele cuvinte cam in jurul varstei de 1 an, dupa ce sistemul nervos este pregatit pentru acest lucru. Este important ca cel mic sa auda vorbindu-se in jurul sau, astfel va fi stimulat sa vorbeasca si el. Asadar, cu cat se va vorbi mai mult in jurul copilului, cu atat el va incepe mai devreme sa pronunte primele cuvinte. Citeste-i povesti inca de la 6 luni; chiar daca nu intelege ce spui, se va obisnui cu vocea ta si va procesa sunetele si imaginile; nu pierde nicio ocazie de a vorbi, canta-i si spune-i poezii pentru a-l stimula in permanenta.

Datorita faptului ca fiecare persoana este unica in felul sau, asa si copiii se comporta diferit cand vine vorba de insusirea anumitor abilitati: unii copii incep sa pronunte cuvintele mai devreme si vorbesc bine pana la 1 an si jumatate; altii nu scot nicio silaba pana pe la 2, chiar 3 ani, dar ei incep sa vorbesca dintr-o data cursiv, acumuland in aceasta perioada mai multe cuvinte.

Daca copilul tau aude normal, merge, intelege unele lucuri, scoate sunete insotite de gesturi si demonstreaza o inteligenta normala pentru varsta lui, atunci intarzierea vorbirii nu ar trebui sa te ingrijoreze.

Cauzele intarzierii vorbirii la copil pot fi unele greseli de educatie. Se recomanda ca in primii 3 ani de viata ai copilului sa se vorbeasca in casa intr-o singura limba. Altfel, daca micutul aude 2-3 limbi, el invata cuvinte aleator din fiecare limba si astfel vorbirea apare mai greu, pronuntia e greoaie si poate sa se si balbaie.

Unele afectiuni care survin la varsta la care copilul ar trebui sa inceapa sa spuna primele cuvinte pot detemina intarzieri in vorbire, dar acest lucru se poate remedia daca afectiunea este tratata corespunzator (otita aparuta la varsta la care copilul invata sa vorbeasca poate produce dificultati ale auzului, si astfel vorbirea va fi intarziata).

Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri