Cand ar trebui sa te ingijoreze faptul ca odorul tau nu a inceput inca sa vorbeasca? Daca sesizezi ca cel mic are dificultati in mers, tulburari ale auzului, nu scoate sunete, nu face gesturi, se comporta diferit fata de tot ceea ce tine de mediul exterior, atunci ar trebui sa consulti o persoana de specialitate, pentru ca poate exista o afectiune serioasa care sa determine intarzierea dezvoltarii capacitatii de a vorbi.
Medicul pediatru este cel care poate evalua copilul si te poate ghida spre un tratament adecvat sau iti poate recomanda consultul unui medic specialist in vorbire (logoped), care poate stabili daca intarzierea vorbirii este cauzata de surditate sau alte afectiuni ale auzului, dezvoltarea necorespunzatoare a sistemului nervos sau afectiuni cerebrale, autism, malformatii fizice.
Din cauza ca limbajul este in stransa legatura cu dezvoltarea cerebrala, intarzierea vorbirii poate sa arate o suferinta ascunsa a sitemului nervos ca nu a fost diagnosticata la timp.
Dar, in majoritatea cazurilor de intarziere a vorbirii, cauza ramane mediul familial. Primii 3 ani de viata ai micutului sunt exterm de importanti- intreg mediul familial, dragostea si atentia pe care le primeste din partea ta contribuie la dezvoltarea lui armonioasa.
Un articol de Simona Prodanoiu
De ce ajung femeile din România la psiholog. ”Trăim într-o cultură în care femeia e învățată să pună nevoile celorlalți înainte”
Metroul bucureștean scurtează drumul spre prevenția cancerelor asociate infecției cu HPV
“Love Fair”, târgul caritabil care schimbă soarta animalelor fără stăpân
Țările din Europa în care se fac cele mai multe transplanturi de celule stem. Pe ce loc e România?