Te-ai gandit vreodata cum ar trebui sa fie parintele perfect? Aceasta "perfectiune" are mai multe intelesuri care tin strict de educatie si mentalitate. Cel mai mult iti doresti sa ai o relatie stransa cu cel mic, sa te considere o buna prietena si nu un dusman care ii doreste raul.
Te-ai gandit vreodata cum ar trebui sa fie parintele perfect? Aceasta “perfectiune” are mai multe intelesuri care tin strict de educatie si mentalitate. Cel mai mult iti doresti sa ai o relatie stransa cu cel mic, sa te considere o buna prietena si nu un dusman care ii doreste raul. Primii pasi spre o buna comunicare in copilarie afecteaza relatia voastra si in adolescenta. Ideal este sa fii cate putin din fiecare tip de parinte si sa-i arati dragostea cum poti mai bine fara a ajunge la violenta fizica sau la un rasfat exagerat.

Exista mai multe tipuri de parinti: parintele autoritar, parintele hiperprotector, parintele permisiv, parintele nepasator, parintele democratic si parintele perfectionist. Tu ce fel de parinte esti?

1. Parintele autoritar
Acest tip de parinte vrea sa fie vazut de catre copilul sau ca un mic “zeu”, sa fie respectat, iar deciziile sa nu-i fie puse la indoiala niciodata, deoarece considera ca el face cele mai bune alegeri si stie intotdeauna ce este mai bine pentru copil. Independenta copilului nu este permisa, fiind considerata o atitudine rebela, iar greselile sunt sanctionate frecvent chiar si prin utilizarea pedepselor fizice.

Adesea relatia dintre un parinte autoritar si copilul sau este tensionata si lipsita de comunicare, copilul pierzandu-si increderea in parintele sau.

Din cauza acestui comportament tiranic al parintelui, copilul va deveni timid si supus si nu va fi apt sa ia deciziile corecte in viata, obisnuit fiind ca hotararile sa le ia parintele in locul sau mereu. Atitudinea dominatoare face din copil unul excesiv de ordonat si respectuos fata de toti cei din jurul sau. El va fi riguros si perfectionist, dominat de teama ca ar putea gresi.

2. Parintele hiperprotector
Fiind excesiv de atent la nevoile copilului, acest tip de parinte sufoca copilul si nu ii permite acestuia sa aiba macar o urma de independenta.

Crescandu-l ca intr-un “glob de sticla” de teama ca odorul sa nu pateasca ceva, acesta este privat de realitate si ferit de toate pericolele- astfel ca la maturitate nu va sti cum sa depasesca situatiile dificile. Vesnic cocolosit, el va fi dependent de cei din jurul sau si incapabil de a lua decizii in viata de unul singur, traind cu impresia ca parintii vor fi mereu langa el sa-l indrume.

Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri