Specialistii sunt de parere ca preferintele diferite pentru jucarii in functie de sex sunt innascute, determinate partial chiar genetic.
Toti copiii sunt dominati de curiozitate. La varste fragede, ei obisnuiesc sa se joace singuri cu jucarii neutre: cartile de povesti, cartile de colorat, puzzle-uri si diferite figuri geometrice; pentru toate acestea au o preferinta egala atat fetele, cat si baietii.
Incepand de la varsta de 4-5 ani, copiii incep sa-si arate intr-o oarecare masura preferintele in materie de jucarii. Baietii vor dori sa isi imite tatii, iar fetele mamicile.
Studiile efectuate de catre specialisti pe mamiute au aratat ca exista o preferinta in functie de sex pentru jucarii, preferinta dezvoltata inca din evolutia timpurie a omului. Maimutele de sex masculin, ca si baieteii, au aratat o atractie deosebita fata de masinute, camioane si mingii, iar cele de sex feminin, asemenea fetitelor preferau sa se joace cu papusi, oale de gatit sau ceainice de jucarie.
Explicatia pertinenta pentru aceasta preferinta este ca barbatii sunt atrasi de obiectele dinamice care pot fi folosite activ, iar femeile, prin scopul lor de a procrea sunt atrase de bebelusi si tot ceea ce presupune maternitatea- papusa este ca micul lor copilas de care au grija, iar jucariile reprezentate de obiectele de bucatarie le ajuta sa isi indeplineasca rolul de mini-gospodine.
Dar nu este nici un pericol daca observi ca baiatul tau se joaca si cu papusile, iar fetita prefera si masinutele. Fiecare din sexe trebuie sa se pregateasca putin pentru a putea indeplini si din responsabilitatile celuilalt sex, la nevoie (si baieteii trebuie sa invete sa se implice in cresterea copiilor sau in gospodarie, dar si fetele trebuie sa stie sa faca lucruri ce i se atribuie in mod normal unui barbat). Ar trebui sa te ingrijorezi doar atunci cand observi ca micutul tau e prea prins in aceasta joaca, de exemplu baiatul spune ca vrea sa devina mama cand va fi mare.
Un articol de Simona Prodanoiu
Doar un sfert dintre români redirecţionează 3,5% din impozitul pe venit către un ONG, deși este gratuit!
APAN România organizează cea mai importantă conferință dedicată persoanelor cu scleroză multiplă, pe 30-31 mai la Hotel Caro
Când deschizi ochii la ce se întâmplă, nu-i mai poți închide la loc – despre vot, frică și misoginie cu Ada Maria Ileana
De ce ajung femeile din România la psiholog. ”Trăim într-o cultură în care femeia e învățată să pună nevoile celorlalți înainte”