De ce apare acest atasament?
Paturica sau animalul de plus miroase a lapte, pudra de bebelus sau mancare… miroase atat de tare ca oricine ar refuza-o, dar pentru copilul tau pare sa fie cel mai pretios lucru din lume. Aceste obiecte sunt atat de pretioase pentru micuti pentru ca ele ofera copilului confortul necesar si ii ajuta sa alunge tensiunile si sa se simta in siguranta.
Obiectul favorit, moale, pufos, cu miros familiar ii da copilului increderea sa exploreze lumea si sa inceapa sa devina mai independent, ii alunga teama atunci cand este speriat, il calmeaza si il ajuta sa adoarma linistit.
Copiii sunt isteti si descopera imediat daca iubitul obiect a fost inlocuit cu altul sau spalat. Micutii cred ca obiectul favorit are niste proprietati deosebite pe care celelalte obiecte nu le au (chiar daca obiectele sunt identice), iar prin spalare s-ar indeparta aceasta esenta deosebita.
Cum sa speli paturica sau animalul de plus preferat?
Este greu pentru un copil sa se desparta de obiectul preferat, chiar si pentru cateva ore cat dureaza spalarea si uscarea, si in plus, paturica sau animalutul nu va mai mirosi la fel. Ce e de facut in aceasta situatie?
Roaga-ti copilul sa te ajute la operatiunea spalarea… Explica-i ca paturica sau animalul de plus are nevoie sa faca o baita si in cateva ore va fi curata si uscata. Lasa-l pe el sa bage obiectul in masina de spalat, sa adauge detergentul si sa porneasca programul de spalare. Daca micutul tau nu suporta gandul ca obiectul preferat sa fie “naucit” in masina de spalat, fa-i pe plac si spala-l de mana.
Cum faci fata situatiei?
Acest obicei nu dureaza mult, de regula intre 3 si 5 ani copiii renunta la paturica sau animalut, asa ca nu trebuie sa te ingrijorezi si sa faci prea mare caz. Cu cat ii vei interzice mai mult obiceiul, cu atat copilul se va incapatana si isi va dori mai arzator sa fie in compania obiectului preferat.
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară