IN ACEST ARTICOL:
Sarbatoarea lui Mos Nicolae este asteptata cu nerabdare de cei mici, dar si de cei mari aproape in toate casele din lume. Pentru ca e foarte apropiata de cea a Craciunului, in multe tari acestea doua au fost reunite.

Sarbatoarea lui Mos Nicolae este asteptata cu nerabdare de cei mici, dar si de cei mari aproape in toate casele din lume. Pentru ca e foarte apropiata de cea a Craciunului, in multe tari acestea doua au fost reunite.

Legenda Sfantului Nicolae

Sfantul Nicolae s-a nascut in secolul IV in Orientul Mijlociu, iar parintii sai au decedat pe cand acesta era copil. Astfel ca i-a ramas Sfantului Nicolae o avere destul de mare pe care a hotarat sa o foloseasca pentru a-i ajuta pe cei nevoiasi. Mai tarziu a devenit cardinal de Myra si a fost recunoscut ca sfant abia in secolul VI. Sfantului Nicolae ii sunt atribuite foarte multe miracole, devenind cunoscut pentru credinta si iubirea sa fata de semeni, fiind protectorul saracilor, marinarilor, calatorilor si mai ales al copiilor.

Obiceiul ghetutelor

Se spune ca era un om sarac ce avea trei fete foarte frumoase. Datorita situatiei financiare precare, fetele nu puteau fi maritate, caci tatal lor nu avea zestre sa le ofere. Cand s-a ivit momentul maritisului surorii mai mari, in noaptea dinaintea nuntii Sfantul Nicolae a pus la usa saracului un saculet cu aur. Situatia s-a repetat si in cazul maritisului surorii mijlocii, astfel ca, atunci cand i-a venit vremea si fetei mici, omul s-a hotarat sa stea de paza in noaptea dinaintea nuntii si l-a vazut pe Sfantul Nicolae cum a urcat pe acoperisul casei si a aruncat pe horn un saculet care a cazut intr-o soseta ce era pusa la uscat. De aici a aparut obiceiul asezarii sosetutelor in fata semineului in noaptea de Mos Nicolae. Cardinalul l-a rugat pe nobil sa pastreze secretul, insa acesta nu a facut-o si de atunci fiecare sarac care primea ceva ii multumea lui Nicolae.

De Sfantul Nicolae sunt legate si alte legende. Spre exemplu in Franta se spune ca au fost rapitit trei copii de un macelar, iar Nicolae i-a ajutat pe parinti sa ii recupereze. O legenda asemanatoare vorbeste despre trei studenti teologi care se indreptau spre Atena, iar in drumul lor s-au oprit la un han, unde hangiul i-a jefuit si i-a omorat. Trecad pe acolo, Nicolae a visat ceea ce se intamplase si l-a convins pe hangiu sa-si marturiseasca faptele si sa ii spuna unde a ingropat ramasitele tinerilor. Cardinalul a dezgropat corpurile studentilor si s-a rugat mult la Dumnezeu, pana cand a reusit sa ii invie.

Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri