12 Ianuarie 2009 publicat în Copil 1 share-uri

IN ACEST ARTICOL:
Jocul ocupa un loc deosebit de important in viata copilului, chiar daca de multe ori omitem sa luam in seama acest aspect. Pentru el, jocul este serios si totodata reprezinta distractie, jocul este poarta sa de legatura cu lumea, este cel care ii dezvolta simturile, latura sa senzoriala dar si inteligenta. Copilul poate fi ghidat sa se joace doar anumite lucruri pe care parintele i le da, iar jocurile ce ii fac mintea ascutit pot fi incepute inca de la varsta de doi ani sau chiar mai devreme daca este un copil precoce.

3. Parinti si copii

Jocul in care copilul este invatat sa recunoasca puii animalelor este deosebit de constructiv pentru cel mic. Nu numai ca va face cunostinta cu natura, dar in felul acesta va constientiza diferenta intre animale si pui, apoi intre parinte si copil. Intrebati-l ce stare de sprit ii pare ca au puii de animale recunoscuti, astfel veti sesiza ca cel mic invata sa recunoasca emotiile si totodata, recunoscandu-se intre pui, va vorbi chiar despre sine insusi, putand voi, ca parinti, sa sesizati anumite aspecte sau probleme pe care copilul le resimte si nu le-ati fi aflat, caci cel mic se transpune, nu vorbeste direct despre el, avand curajul de a spune mai multe.

4. Numere si obiecte

Un alt joc constructiv pentru micut este cel in care invata atat sa denumeasca obiecte, cat sa si numere. Sunt diverse jocuri unde se afla grupate obiecte asemanatoare sau diferite, iar cel mic trebuie sa spuna cate obiecte sunt din fiecare.

5. Uniti punctele!

Acesta este un joc in care cel mic va invata sa urmareasca imagini, sa numere daca punctele au in dreptul lor un numar si totodata acest joc de unire a punctelor ii invata cum sa obtina o imagine prin desen, este pasul de la mazgalit la desenarea obiectelor. Acest joc dezvolta abilitati grafice, de motricitate fina (miscarile mainilor, degetelor, de tinere a creionului), invata limbajul exprimarii grafice. Mai apoi poate invata si desenul liber.

6. Labirintul

Un joc cunoscut cred de toata lumea este Labirintul. Micutul va invata sa-si dezvolte spiritul de competitie si observatie, mai ales daca ii povestiti despre firul Ariadnei. Labirintul ii stimuleaza copilului insusirea a noi cunostinte despre spatiu, privirea simultana in spatiu si in detaliu, abilitatea de a gasi solutii si inteligenta, sa nu uitam ca Labirintul poate avea mai multe grade de dificultate.

7. Sa ne scriem numele

Acest joc nu doar il va ajuta pe cel mic sa se pregateasca de scoala, insa totodata el va intelege un alt aspect al libajului grafic precum si preocuparile voastre ca parinti pentru tot ceea ce este scris. Il puteti convinge pe cel mic pornind de la povesti, spunandu-i ca le poate citi singur (carti ilustrate). Sunt jocuri care contin o tablita magnetica si litere metalice prin care cel mic poate invata sa-si scrie numele lui si al parintilor, adresa, sa faca propozitii simple etc.

Un articol de Iulia Dibu


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri