IN ACEST ARTICOL:
Atunci cand hotrati sa aveti un copil trebuie sa fiti constienti ca veti avea nevoie de mult timp pe care sa i-l dedicati macar in primii ani de viata, atunci cand bazele existentei micutului se dezvolta. La nastere copilul prezinta aproximativ 100 de miliarde de neuroni, insa cu foarte putine conexiuni intre ei (sinapse), concexiuni ce asigura capacitatea de memorare, numarul informatiilor acumulate, intelegerea starilor psihice, comunicare, practic aceste sinapse sunt cele ce fac legatura intre om si mediu, sterg ziolarea si determina adaptarea, inteligenta. Daca micutul este stimulat corespunzator, in primii ani de viata se dezvolta miliarde de sinapse, fiind demonstrat stiintific faptul ca micutii cu care parintii nu au interactionat suficient sunt mai putin inteligenti si chiar au creierul mai mic fata de normalul pentru varsta lor.

3. Ofera-i bebelusului spatiu sigur in care sa exploreze atunci cand invata sa mearga. Astfel va trece peste inhibitii, va simti gustul libertatii si satisfactia curiozitatilor, va afla cu propriile lui manute, cu gurita, prin propriile simturi despre lumea din jur, despre temperatura metalelor, plasticelor sau a jucariilor de plus, despre duritatea obiectelor, greutatea lor, echilibrul etc. Si totodata... exerseza si el mersul.

4. Oferiti-i micutului filme cu povesti frumoase prin care sa invete sa empatizeze, sa inteleaga sentimentele celorlalti, sa iubeasca si sa respecte atat oamenii cat si animalele, sa ii pese de cei din jur, sa inteleaga diferenta dintre bine si rau, de faptul ca atunci cand esti bun vei invinge intotdeauna (vezi lupta dintre bine si rau din povesti, cand intotdeauna binele invinge), va invata interpretarea gesturilor (pupatul, atingerea mainilor, semnul de la revedere, imbratisarea, supararea etc).

5. Nu ezitati vreodata sa ii raspundeti la intrebari copilului, oricat de dificile sau stupide vi s-ar parea si oricat de enervante. Raspundeti-i copilului deschis, clar, nu il mintiti (mai degraba spuneti-i ca la acea intrebare nu ii puteti raspunde, trebuie sa fie un pic mai mare ca sa inteleaga unele lucruri si ca trebuie sa inteleaga sa nu se grabeasca), nu ii raspundeti nervos si nu tipati la el, caci altfel el se va inhiba, va intelege ca acest comportament al lui este deranjant si nu il va mai avea, ceea ce reprezinta primul pas al departarii copilului de parinti.

6. Cititi impreuna povesti la culcare. Ca si in cazul filmului, copilul isi dezvolta empatia (mai putin limbajul nonverbal, cel al trupului, nevazand imagini), invata cuvinte noi, invata sa comunice, adoarme cu ganduri frumoase (satisfactia din finalul povestii) si ceea ce este cel mai importand: va simte alaturi de el, aprofundati realtia parinte-copil.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri