IN ACEST ARTICOL:
Giardioza pare sa fie o parazitoza frecventa in randul copiilor, mai ales in cazul celor care merg la cresa, la gradinita sau se joaca in comunitati de copii unde regulile de igiena nu sunt stricte sau interacttioneaza cu copii infectati.

Giardioza pare sa fie o parazitoza frecventa in randul copiilor, mai ales in cazul celor care merg la cresa, la gradinita sau se joaca in comunitati de copii unde regulile de igiena nu sunt stricte sau interactioneaza cu copii infectati.


Ce este giardioza?

Giardioza reprezinta o infectie parazitara a intestinului subtire cu un parazit unicelular de dimensiuni microscopice numit Giardia Lamblia sau Giardia intestinalis sau Giardia duodenalis.


Care sunt simptomele giardiozei?

In functie de varsta copilului dar si de sistemul sau imunitar precum si de gradul de infectare copilul poate fi asimptomatic, usor simptomatic sau simptomatic si poate prezenta:
- de la dereglari usoare ale consistentei scaunului pana la diaree fulminanta, caz in care pierde foarte multe lichide (deshidratare) si multi ioni (poate face diverse disfunctii pana la aritmii cardiace) si necesita urgent spitalizare;
- disconfort abdominal cu dureri de burtica, flatulatii, balonari, meteorism (bolborisme)
- greata si voma
- cresteri ale temperaturii si stare generala de rau
- intoleranta la lactoza (face diaree daca bea lapte)

- scadere in greutate, inapetenta si carente nutritionale (prin deficitul de absorbtie creat de lipirea Giardiei pe mucoasa intestinala)

Cum se infecteaza micutii cu Giardia?

In intestinul omului dar si al unor animale de casa giardia se prinde de mucoasa acestuia si impiedica absorbtia intestinala. De aceea copii care sunt infectati cu giardia pot slabi sau prezenta inapetenta precum si carente de anumite vitamine sau nutrienti. In intestin parazitul se dezvolta pana se matureaza, cand secreta o “hainuta” foarte rezistenta la diversi agenti cu care se “imbraca” si totodata se desprinde de mucoasa intestinala urmand a fi eliminat prin prin fecale (practic se inchisteaza, rezultand chistii de giardia). Mai departe acestia pot ajunge pe insecte si mai departe pe alimente, in apa, in culturile de gradina (de la animale) sau copilul de poate infecta de la animalul de casa (pe blanita din jurul cozii poate prezenta chisti). De asemenea nespalarea manilor dupa folosirea toaletei duce la autoinfectare dar si la infectarea obiectelor sau persoanelor cu care iau contact, dau mana si acele persoane duc apoi la gura bratul sau mananca fara a se spala pe maini. Chiar si apa de la chiuveta poate prezenta chisti. Bebelusii insa de obicei nu se infecteaza cu Giardia daca sunt alaptati la san de catre mama, laptele acesteia continand substante protectoare.


Garbo - Arta de a trăi frumos!

Abonează-te pe


Vizionare placuta

ABONARE NEWSLETTER

Bucură-te de cele mai frumoase articole Garbo și pe email!

Setari Cookie-uri