Medicul parazitolog va face anamneza discutand cu parintele si copilul despre starea de rau a acestia, cand a debutat, daca e la cresa sau gradinita, daca au sursa de apa in curte de exemplu, daca a facut febra, daca are intoleranta la lapte dar si alte intrebari care fac diagnosticul diferential intre giardioza si alte boli intestinale. Mai apoi medicul cere un examen coproparazitologic pentru evidentierea chistilor in scaunul copilului. Din pacate insa aici apar confuzii si nu sunt deloc rare. Chistii de giardia sunt galbeni si seamana foarte mult cu polenul din scaun, de aceea, in functie de alimentatia copilului, acest polen este adesea confundat cu chistii de giardia. Vorbiti cu medicul despre alimentatia copilului si despre posibilitatea de rezultat fals-pozitiv al testului coproparazitologic. De asemenea se poate intampla ca testul coproparazitologic sa iasa negativ si totusi sa fie un rezultat fals-negativ pentru ca micutul nu a eliminat la momentul respectiv chisturi in fecale. Astfel examenul coproparazitologic iese negativ, dar copilul poate prezenta giardia. Se mai fac teste specifice de detectare a antigenelor de giardia din corp si foarte rar se face prelevare de tesut si lichide intestinale pentru evidentierea parazitului, prelevari efectuate prin intermediul endoscpopiei.
Cum se trateaza giardioza?
Dupa stabilirea diagnosticului medicul ii prescrie copilului un antiparazitar uzual (spre exemplu metronidazol sau tinidazol sau furazolidon) timp de 5 zile, perioada in care giardioza ar trebui sa se vindece. Daca insa persista infecta se va continua tratamentul.
Foarte importanta insa este igiena nu doar a copilului, ci a intregii familii, pornind de la spalarea pe maini si terminand cu alimentatia, cu spalarea fructelor si legumelor, consumul numai de apa imbuteliata autorizata, prepararea termica a mancarurilor si controlul veterinar al animalutelor de casa.
Un articol de Iulia Dibu
Pampers continuă să fie alături de micii luptători prin donația de scutece Pampers special concepute pentru prematuri
Conducerea sub influența alcoolului și drogurilor: răspunderea penală și riscurile majore pentru șoferi și comunitate
Cum va fi lumea ta peste 10 ani? Un studiu despre sustenabilitate și viitor, prin ochii liceenilor români
Fără Bullying la peste 260 de grădinițe din București și din țară