Copiii sunt curiosi si acest fapt ii determina sa isi schimbe rapid atentia de la o actiune la alta care brusc li se pare mai interesanta. Cand sunt foarte mici capacitatea lor de atentie mentinuta este mica, insa odata cu inaintarea in varsta ar trebui sa reuseasca sa-si focalizeze atentia. Sunt copii insa care sufera de un deficit de atentie, fiindu-le greu sa ramana conectati pe o activitate un timp adecvat. Dar toti copiii la un moment dat sunt distrasi. Intrebarea care se naste este: cand stim cand un copil este doar distrat sau are deficit de atentie?
Cat de atent trebuie sa fie un copil?
Copilul mic este curios iar atentia lui se traduce prin dorinta de a afla, de a atinge, de a duce obiectele in gurita (organul cu simturi foarte puternice pentru copilul mic), de a se juca, de a asculta etc. Copilul mic nu isi poate mentine neaparat mult timp atentia focalizata, insa puteti observa inca de la aceasta varsta daca este usor pertubabil sau se joaca mai mult timp cu o jucarie spre exemplu (nu intotdeauna, dar exista astfel de momente).Mai tarziu copilul incepe sa mearga si sa vorbeasca, putand astfel sa comunice si totodata sa se deplaseze spre zonele care ii starnesc interesul. In aceasta perioada copilul este foarte agitat si este normal sa fie astfel, puterea de a afla singur lucruri pe care pana acum nu putea fiind limitat de miscare si de asemenea dorinta de comunicare si de creare a unui canal si cod in comunicarea cu parintii il face sa devina foarte energic. De la varsta de 4 ani ar trebui ca micutul sa isi poata mentne atentia focalizata pentru mai multe minute in sir, chiar daca face mici pauze de cateva secunde.
Care este comportamentul copilului cu deficit de atentie?
Micutul poate fi observat intr-o comunitate de copii de aceeasi varsta, cum ar fi la gradinita sau in primii ani de scoala.
Copilul are un comportament care include:
- Neliniste si agitatie, opilul nu sta locului si indiferent cum l-ai motiva sau l-ai pedepsi nu se poate abtine
- Are rezultate scazute la activitatile comune cu ceilalti copii (desen, scoala, sport, dns etc).
- Vorbit prea tare
- Intrerupe des
- Nu asculta, intrerupe des, prezinta dificultati in urmarea instructiunilor
- Este dezorganizat si nu poate da atentie detaliilor, nu are rabdare
- Uita des si este neatent
- Incapacitatea de a finaliza o activitate.
- Este hiperactiv, dinamismul sau compromite rutina zilnica.
Dincolo de nopțile nedormite – Inegalitatea tăcută cu care se confruntă comunitatea LGBT+
Studiu: 11% dintre români nu merg niciodată la evenimente culturale! Lipsa timpului și a banilor sunt principalele motive
Frica de stomatolog, o realitate ignorată: 75% dintre români se plâng de o sănătate orală proastă - sau foarte proastă
Între un copil de 14 ani și un bărbat de 40 de ani NU există o relație de iubire. Nu a fost o poveste de dragoste. A fost abuz.